Preregistracije i novi računi nisu zavarali trag koji vodi ka porodici Dodik: Koje su posljedice?
(Izvor: Amerika steže obruč. Crnu listu pune firme i osobe iz RS-a. Sankcije nove za radnje stare.)

Preregistracije i novi računi nisu zavarali trag koji vodi ka porodici Dodik: Koje su posljedice?

Sjedinjene Američke Države nastavljaju stezati obruč oko Milorada Dodika, osoba i firmi povezanih s njim.

Prezime Dodik Amerikanci, jasno je, vide kao sinonim za gomilanje ličnog bogatstva, i to uglavnom preko firmi čiji su direktni ili indirektni vlasnici članovi porodice Dodik.

Tako spisak osoba i kompanija na amerčkoj crnoj listi postaje sve duži, a među njima se nalaze neke od najpoznatijih informatičkih kompanija koje imaju ugovore i saradnju sa institucijama i budžetima. Preregistracije i novi računi nisu Amerikancima zavarali trag koji vodi Miloradu i Igoru Dodiku.

Koje su posljedice?

Prointer, Sirius, Kaldera, te još četiri preduzeća, kao i dvije osobe koje ih kontrolišu, od juče se nalaze na OFAC-ovoj listi sankcionisanih.

Riječ je o preduzećima koja su u posljednjih nekoliko godina sklopili ugovore u vrijednosti od nekoliko stotina miliona maraka i za koje se navodi da su dio mreže Milorada Dodika i članova njegove porodice.

Saopštenje Ministarstva finansija SAD-a:

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore sa Vladom RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”

Nova lista sankcija do sada je najoštriji finansijski udar jer praktično ne postoji institucija u Republici Srpskoj, ali čak i u BiH koje ne sarađuju sa tim preduzećima, a između ostalog, jedno od tih preduzeća dobilo je i posao fiskalizacije.

“Prvi put su rekli, znamo šta radite i svi vaši pokušaji da izbjegnete sankcije pažljivo pratimo i one će se naći na crnim listama. Njih sigurno sada čeka gašenje računa, u tim firmama radi nekoliko hiljada ljudi, koji sada sigurno neće moći ostvarivati svoja prava“, smatra Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.

Iz Vlade Republike Srpske samo šturo saopštenje, međutim reakcije političara mnogo su oštrije.

Saopštenje Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS:

“Ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo Republike Srpske, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na naše privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva Srpske. Ni jedno, ni drugo se neće desiti”.

“Atak na pravo RS na ustavne nadležnosti, atak na pravo da branimo ustavni poredak BiH, da branimo Dejton, očigledno da žele da nas ukrote, da žele da nam zatvore usta“, izjavio je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH (DNS).

Među sankcionisanima su i dvije medijske kuće koje se takođe dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, a koje se nalaze i u vlasništvu sankcionisanih preduzeća. Među njima su UNA WORLD i “ATV -K2”, pravni subjekt koji je nastao nakon što je Alternativna televizija prije dvije godine takođe došla pod sankcije.

Saopštenje ATV-a:

“Proizvoljne kvalifikacije i nove sankcije koje se odnose i na naših 150 radnika, odraz su, očigledno, samovolje pojedinaca u Američkoj ambasadi, ali ne možemo se oteti utisku i domaćih aktera kojima se ne dopada ono što govorimo i pišemo, a istina je. Rukovodstvo (ATV-K2) neće dozvoliti da neka strana sila ostavi niti jednog radnika bez posla”.

Za političke analitičare, nova lista sankcija, kao i saopštenje, ali i korišteni rječnik Ministarstva finansija SAD-a jasna su poruka domaćim vlastima.

“Bez uvijanja, bez diplomatskog pakovanja… Uglavnom se nije koristila riječ pljačka. Ovo je i poruka građanima RS”, ocijenila je Tanja Topić, politička analitičarka.

Topić dodaje da je bez obzira na najave da će doći do novih sankcija, ipak, svojevrsni šok kada se vidi koje su firme sankcionisane, te da vjerovatno treba očekivati i da će OFAC-ova lista ubrzo biti ponovo proširena.

federalna.ba

sankcije Milorad Dodik Igor Dodik
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 20:21
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 19:12
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 15:30
Švicarska istraga kršenje sankcije Rusija
0 17.07.2024 14:45
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić odbrana svjedoci
0 17.07.2024 08:19
Izrael sankcije genocid
0 16.07.2024 11:28