Posljedice klimatskih promjena: Smanjen vodostaj jezera u turskoj Konyi

Klimatske promjene izazivaju velike suše, požare i druge prirodne katastrofe u svijetu, a jedna od najvidljivijih posljedica te krize je smanjivanje vodostaja na jezerima kod turskog grada Konye.

Voda na jezerima Sugla i Beysehir povukla se i do sto metara od obale, a riječ je o nekim od najvažnijih izvora pitke vode u Turskoj.

Zabrinjavaju prizori suhe obale koja nastaje smanjenjem vodostaja na tim konjanskim jezerima koja su izuzetno važna za ekosistem te regije jer su dom brojnim životinjskim i biljnim vrstama, a važna su i za ribolov i navodnjavanje poljoprivrednih polja.

Ribar Abdullah Alkan već 20 godina porodicu prehranjuje ribolovom na jezeru Sugla, a za AA je kazao da ljudi u toj regiji ne pamte ovakve suše.

“Čamci su nam na tlu, voda se povukla, nema je tamo gdje je bila“, kazao je Alkan.

Ističući kako ribari s tugom prate nestanak jezera, Alkan je kazao da se jezero polako pretvara u pustinju.

“Bojimo se da će jezero skroz nestati. Jedina nada nam je da Bog da kišu. Ovo su neviđene suše. Sve je manje ribe u jezerima i jedva da za porodicu mogu uloviti šta ovih dana“, kazao je Alkan.

Profesor sa Tehničkog univerziteta u Konyi Tahir Nalbantcilar upozorio je da će posljedice suše, odnosno klimatskih promjena biti sve teže.

On je rekao da sezonske kiše kasne i ih je sve manje zbog globalnih klimatskih promjena i da i ove jeseni nema očekivanih padavina.

“Nadamo se da će i zakašnjele kiše smanjiti problem suše, ali prognoze nisu dobre. Ukoliko se ove suše nastave, za nekoliko godina bismo mogli biti suočeni sa dosta pogubnijim posljedicama“, kazao je Nalbantcilar.

federalna.ba/AA

klimatske promjene Konya
enset lažna banana Etiopija glad borba protiv gladi klimatske promjene
0 21.01.2022 10:34
2021 toplota klimatske promjene
0 19.01.2022 15:56
klimatske promjene okean
0 12.01.2022 22:11
klimatske promjene katastrofe bijeda
0 27.12.2021 11:36
klimatske promjene EPA
0 16.12.2021 14:27