Panel diskusija 'Govor mržnje u BiH: mediji i društvene mreže'

Panel diskusija 'Govor mržnje u BiH: mediji i društvene mreže'

U Vogošći je danas održana panel diskusija "Govor mržnje u BiH: mediji i društvene mreže" na kojoj su govorili Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH i Denis Čarkadžić iz Istinomjera. Diskusiju je moderirao Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BH. 

Saša Magazinović je u svom izlaganju istakao da na jednoj/istoj adresi stanuje i najveći problem države BiH i rješenje tog problema. "To je zgrada Suda i Tužilaštva. Svi problemi koje danas imamo rezultat su nerada pravosudnih institucija, odnosno hronični nedostatak vladavine prava", zaključio je Magazinović. 

Fedžad Forto je u uvodnom izlaganju definirao pojam govora mržnje, te  predstavio istraživanje "Govor(om) mržnje protiv medija" koje je radilo Društvo novinara BiH. Posebno je naglasio da se u digitalnoj revoluciji medija i nastankom društvenih mreža govor mržnje pojavljuje kao poseban izazov. 

Denis Čarkadžić smatra da je ova količina mržnje u javnom prostoru u BiH između ostalog i dio dobro osmišljenog i vođenog projekta od centara moći kojima je cilj da se pomoću širenja straha parališe racio građana, odnosno da ih drže u konstantnom strahu od onog "drugog". 

Panel diskusiju na Dan Općine Vogošća organiziralo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a u sklopu manifestacije "Vogošćanski dani 2022", saopćeno je iz Udruženja.

federalna.ba/Fena

govor mržnje mediji
papa Franjo mediji informacije lažne informacije
0 18.07.2022 16:33
govor mržnje Centar za istraživačko novinarstvo
0 14.06.2022 12:54
grafičari mediji kolektivni ugovor
0 12.04.2022 21:27
mediji slobodni mediji Sarajevo
0 07.04.2022 21:00