videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

Otkupna cijena raste, malinari trljaju ruke

Dok otkupna cijena maline svakog dana vrtoglavo raste, istinski bosanskohercegovački proizvođači, koji su u ovom jagodastom voću vidjeli egzistenciju, trljaju ruke. Među njima je i Mesud Šišić iz bugojanskog naselja Vesela, koji malinu uzgaja punih deset godina i ne misli odustati. A je li ova otkupna cijena realna, znat će se tek ujesen, kada počnu pregovori o izvozu u EU.

„Imam nagovještaj da će doći i na 8. Ovo je dobro, hvala mu ko je ovo smislio“, odgovara nam on na pitanje je li zadovoljan cijenom koja premašuje šest maraka, dok nas dočekuje u malinjaku na površini od dva dunuma. I jedan je od rijetkih koji nije odustajao ni u vrijeme znatno niže otkupne cijene jer se, kaže, uzgoj maline i tada isplatio, svima koji su htjeli raditi. Nažalost, umjesto u razvoj, većina je prihod od maline potrošila u kladionicama.

„Naši ljudi, ko je imao maline - to vam garantujem - dok su bile dobre i dobra cijena u BiH, onda su jedva čekali da dobiju pare da idu u kockarnice. Sve su naše kockarnice u BiH pokupile naše pare“, govorio on.

No, o tome neka brinu drugi, kaže Mesud, koji ne skriva zadovoljstvo kvalitetom maline, čiji će rod, ipak, zbog suše biti barem za trećinu manji od planiranog. Pa će i izvoz biti manji.

„Što se tiče maline, ona će biti možda ove godine između 5 i 7 hiljada tona, što se tiče kompletne države“, ističe Tihomir Pocrnja, direktor firme za otkup jagodičastog voća iz Bugojna.

Jer do sada je otkupljeno skoro 90% maline, a o tome je li ova cijena realna, niko sa sigurnošću ne može govoriti.

„Je li realna ili nije - to će samo pokazati prodaja u 9. mjesecu, kad mi završimo kompletan otkup i kad se pođu dogovarati ugovori sa Evropskom unijom“, pojašnjava Pocrnja.

No, to više nije briga malinara, a svaki je posao rizik, kaže Mesud, koji poručuje da se od svog rada i ovdje može živjeti kao u Njemačkoj: „Mora nekad biti i loše, ne može vazda bit dobro. Ali treba čovjek biti uporan u svom poslu, da bi istrajao. A ja da idem u Njemačku? Što ću u Njemačkoj? Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj“.

federalna.ba

malina malinari
malinari maline SBK Vitez
0 14.06.2022 19:58
Dani Maline malina proizvodnja maline poljoprivreda
0 08.07.2021 15:52
malina malinari
0 26.06.2021 19:35