"Od NSRS očekujemo hitno povlačenje najavljenih inicijativa"

"Od NSRS očekujemo hitno povlačenje najavljenih inicijativa"

O najnovijim zakonodavne inicijative u Republici Srpskoj oglasili su se iz EU. Portparol Evropske unije objavio je saopćenje za javnost u kojem ističu:

"Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i tzv. stranim agentima.

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala.

Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem. Odluka Evropskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji", poručuju iz EU.

federalna.ba

Evropska Unija reakcija NSRS
javno mnijenje Zapadni Balkan Evropska Unija članstvo istraživanje
0 14.05.2024 10:04
NSRS Nenad Stevandić Senat Republike Francuske
0 25.04.2024 17:28
Mreža NSRS američke sankcije Crna lista
0 23.04.2024 21:55