videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

Od hercegovačkih travara najviše se traže pripravci od slatkog pelina

Pandemija koronavirusa potaknula je potragu za ljekovitim biljem i prirodnim preparatima koji bi mogli pomoći u liječenju. Mnogi za jačanje imuniteta i prevenciju različitih oboljenja pomoć potraže iz prirode. U potražnji prednjače pripravci od slatkog pelina. U Hercegovini je više uzgajivača ove biljke, a mi smo posjetili one u Stocu.

Eterično ulje i čaj od slatkog pelina među najtraženijim su proizvodima. Hercegovačkim travarima i onima koji se bave ljekovitim biljem to nije čudno - o ljekovitim svojstvima ove biljke govorili su, kažu nam, mnogo ranije.

„Za vrijeme pandemije najviše se tražio slatki pelin i tinkture pelina. On valjda ima tu svrhu zašto ga je narod tražio i iskustvo je pokazalo da je narodu pomagao“, priča travar Mili Čerkez.

Dalje govori kako se pokazala dobra i tinktura na bazi alkohola: „Prednost je što se može nositi sa sobom, ide 25 kapi u jedan decilitar vode i to u svakom momentu može da se popije“.

Prošla godina za travare, kaže, nije bila dobra i tražila je veći angažman da bi ubrali potrebne količine ljekovitog bilja. A u borbi protiv virusa ili barem preventivnom djelovanju - pomoć iz prirode je dobrodošla.

„Mora čovjek pošteno reći - što je medicinski, moramo se opredijeliti za medicinu, a što je alternativna medicina, to je nešto drugo. Neke stvari smatram da je bolje prirodnim putem nego tabletama“, kaže Čerkez.

Prevenciji bolesti i jačanju imuniteta pomaže, savjetuju nutricionisti, konzumiranje sezonskog svježeg voća i povrća.

„Kad mi dodamo voće kroz užine, orašaste plodove i povrće u svaki glavni obrok - mi već tijelu dajemo veliki izvor vitamina i minerala i upravo ti vitamini i minerali pomažu u imunološkoj obrani“, objašnjava nutricionistica Nevena Pandža.

Ponekad je hranom, kaže, nemoguće unijeti sve potrebne vitamine i minerale, stoga je nerijetka uporaba suplemenata: „Ako se kroz krvne nalaze pokaže da imamo nizak status određenih vitamina i minerala, tada se može uzeti dodatak prehrani“.

Ipak, oni, dodaje, trebaju biti samo nadomjestak, a ne i zamjena zdravoj prehrani.

federalna.ba

pelin ljekovito bilje ljekobilje
Mili Čerkez ljekobilje Stolac Federalni radio
0 05.12.2021 08:58