New York protjerao automobile tokom Covida – mogu li to i očuvati?
(Izvor: Voice of America)

New York protjerao automobile tokom Covida – mogu li to i očuvati?

Kao hitna reakcija na pandemiju, uklanjanje automobila iz određenih ulica New Yorka, proširilo je prostor za pješake.

Kampanja pod nazivom "25x25" koju propagira novi gradonačelnik Adams, ima za cilj trajno otrgnuti dominaciju vozila i sačuvati većinu ulica New Yorka otvorenim za pješake.

Vizija za najveći američki grad, zahtijeva da se 25% njujorškog uličnog prostora pretvori u pješačke zone, zelene površine, autobusne trake i biciklističke staze do 2025.

Danny Harris, izvršni direktor Transportation Alternatives neprofitne organizacije, koja je na čelu kampanje "25x25", navodi klimatsku krizu, zagađenje zraka, broj poginulih u prometnim nesrećama itd., kao hitne razloge za "smanjenje broja automobila na ulicama te povećanje broja ljudi na ulicama."

"Trenutno većinu njujorških ulica smo ustupili automobilima, ali zamislite da su trotoari veći, kada biste mogli voziti biciklo ili brzo otići autobusom gdje god želite, kada ne biste imali ogromne hrpe smeća u svakoj ulici.", rekao je Harris.

Foto: the Guardian

Kampanju pod nazivom "25x25" sada su također prihvatili i aktivisti.

Oštra borba se vodi protiv zagađenja zraka, a zagovornici automobilskog saobraćaja su uspješno zaustavljali pokušaje zabrane automobilskog saobraćaja u dva velika gradska parka, Central Park i Prospect Park.

Aktivisti kažu da je ova kampanja "25x25", najpovoljnija za klimatske promjene s obzirom na to da mnogi Amerikanci za vožnju koriste sve veći broj automobila. Čak i aktivisti priznaju, da će trebati dosta vremena i ulaganja da se uradi veliki kulturalni pomak u kojem se automobili smatraju inferiornom varijantom prevoza u odnosu na druge.

Foto: timeout

federalna.ba/ the Guardian

SAD klimatske promjene New York
QAnon teorije zavjere SAD
0 28.06.2022 08:44
SAD pucnjava
0 26.06.2022 20:37
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27