Nema krize kod bh. političara: I poslovno i privatno voze se u skupocjenim limuzinama

Nema krize kod bh. političara: I poslovno i privatno voze se u skupocjenim limuzinama

Iako rade vrlo rijetko, tek nekoliko dana mjesečno, bh. parlamentarcima, ministrima, direktorima, pomoćnicima i sekretarima 24 sata dnevno na raspolaganju su službena vozila, i to ne bilo kakva.

Uglavnom skupocjene limuzine posebnih specifikacija funkcioneri koriste i u privatne svrhe, a nerijetko ih voze i članovi njihovih porodica. A sankcije, naravno, izostaju.

Zloupotrebe su im omogućene jednim članom Pravilnika kojim rukovodilac institucije sam sebi može odobriti korištenje vozila 24 sata, jer putni nalozi prikazuju isključivo mjesečnu kilometražu bez relacije i povoda putovanja.

Za bh. političare i zvaničnike kriza je, čini se, nepoznat pojam. Uprkos brojnim dugovima kojim je BiH opterećena, nisu našli valjan razlog da ne priušte luksuzna vozila. Neograničeno korištenje, plaćeni troškovi goriva i servisa, a sve na račun države, odnosno bh. građana. Posljednji u nizu koji se počastio automobilom u vrijednosti višoj od 300 hiljada maraka je predsjednik RS-a Milorad Dodik. No, funkcioneri često osim poslovnih obaveza, skupocjene automobile koriste u privatne svrhe, i to bez sankcija.

"Službena vozila predmet brojnih zloupotreba pa često završe u odmaralištima, vikendicama. Očigledno se tako kupuje podrška uposlenika u institucijama, sekretara ministarstava i ko sve ima pravo i tome se mora stati u kraj", kaže  Saša Magazinović, zastupnik SDP u Zastupničkom domu BiH.

A sve po zakonu, jer im to omogućava Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. Rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve kontrole nadležnih organa.

Ipak, Snježana Novaković-Bursać smatra da visoke cifre ne otkrivaju pravu sliku, kaže skupo je i održavanje. Upitno je koliko je to utješan faktor jer se i to finansira iz džepa građana.

"Koje to moraju biti mjere sigurnosti, koliko mora u km, za koliko km mora biti zamijenjeno, je li servisirano, tako da na prvu zvuči puno, ali kada analizirate stavke pojedinačno onda možete da tvrdite nešto", rekla je Novaković-Bursać, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Godinama ista pitanja bez konkretnih rješenja. Sabiraju se troškovi, upućuju kritike, a kazni nema. Iz Transparencyja upozoravaju da nedostatak transparentnosti vodi zloupotrebama.

“U izvještajima revizorskim se već godinama ponavlja pitanje raspolaganja službenim automobilima, vođenjem evidencije, putnim nalozima. I kada to nemate naravno da će svako to zloupotrebljavati da se to smatra sopstvenom imovinom“, pojasnila je Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH.

Upozorenje je uputio i državni zastupnik Šemsudin Mehmedović. Kaže da Parlamentarna skupština BiH ne provodi parlamentarni nadzor, a ni Ured za reviziju institucija BiH nikada nije problematizirao korištenje službenih vozila 24 sata dnevno.

"Voze luksuzna službena vozila u privatne svrhe, na vikendice, godišnje odmore u zemlji i inozemstvu. A, sve će platiti građani ove zemlje. Čista politička korupcija", kategoričan je Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH.

No, upravo građani koji finansiraju skupocjeni vozni park bh. funkcionera osim negodovanja ne poduzimaju druge korake. U tome je, tvrdi naš sagovornik, ključni problem. Dok se institucije, čini se, takmiče u luksuzu, država grca u dugovima, a građani šute.

"To ogorčenje koje građani imaju i ispolje na društvenim mrežama do njih ne dolazi, oni ne vide proteste niti da ljudi radikalno drugačije glasaju i ta višegodišnja nekažnjivost dovodi do osjećaja da je sve dopušteno", kaže novinar Semir Mujkić

Dok evropski lideri nerijetko javnim prijevozom ili biciklom idu na posao, bh. političari na poslovne obaveze dolaze u blindiranim automobilima sa pratnjom i osiguranjem. Godišnje revizije dokazuju da se, između ostalog, najviše javnog novca troši za potrebe službenih putovanja i nabavku novih skupocjenih vozila. Luksuz, jedan od političkih ciljeva bh. zvaničnika na čijem ostvarenju redovno i složno rade, jer u BiH većina problema vodi u jednom pravcu.

"Nedostatak bilo kakvih sankcija za zloupotrebe", dodaje Korajlić.

federalna.ba

vozni park
Komisija za finansije i budžet vozni park revizija
0 28.02.2024 12:07
limuzine vozni park
0 03.04.2021 21:50