NASA-in teleskop blizu predviđene orbite
(Izvor: Arhiva)

NASA-in teleskop blizu predviđene orbite

NASA-in teleskop "James Webb", dizajniran s ciljem da pruži do sada najbolji uvid u najranije faze svemira, stigao je danas u blizinu svoje predviđene gravitacione orbite oko Sunca na udaljenosti od gotovo milion kilometara od Zemlje.

Uz korekciju kursa raketnim potisnicima večeras u 20.00 sati, očekuje se da će teleskop zauzeti stabilnu orbitu oko Sunca u takozvanoj Lagranžovoj drugoj tački.

Aparat stiže na odredište mjesec dana nakon lansiranja, prenio je AP.

Potisnike će aktivirati inženjeri iz kontrole misije na Institutu za nauku o svemirskim teleskopima u Baltimoru, a tim na Zemlji će uz pomoć radio-signala potvrditi da li je aparat uspješno postavljen u orbitu, izjavio je Eric Smith, član ovog NASA-inog programa.

"James Webb" će potom pratiti posebnu putanju u stalnoj usklađenosti sa Zemljom, sa kojom će u tandemu kružiti oko Sunca, što će omogućiti da budu u neprekidnoj radio-vezi.

Prethodnik star 30 godina svemirski teleskop "Hubble" kruži oko Zemlje na visini od 547 kilometara i ulazi u Zemljinu sjenku svakih 90 minuta.

Kombinovana sila privlačenja od Sunca i Zemlje u stanju je da čvrsto drži teleskop na njegovoj poziciji, a dodatne rakete će spriječiti da aparat odluta u svemir.

Smith je rekao da ovu poziciju u dubokom svemiru koristi još nekoliko satelita i da ona omogućava da se orbita zadrži uz "minimalnu potrošnju goriva". 

federalna.ba/Srna

NASA James Webb
NASA Roskosmos SAD Rusija
0 28.02.2022 20:40
Kina svemir NASA
0 21.02.2022 17:01
NASA rast mora
0 17.02.2022 11:14
James Webb teleskop NASA
0 25.01.2022 09:03