javljanje Enese Hrustanović i videoprilog Anela Kajtezovića (Federacija danas)

„Miral“ zatvoren, oko 180 migranata prebačeno u „Lipu“

Nakon tri godine i sedam mjeseci zatvoren je privremeni Prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši. 180 migranata izmješteno je u Lipu kod Bihaća. Akciju je po naredbi Ministarstva sigurnosti BiH provela Služba za poslove sa strancima uz asistenciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i pripadnika MUP-a USK-a.

Nastavljena akcija izmještanja migranata iz napuštenih objekata u Bihaću

Nakon preseljenja 180 migranata iz kampa Miral u Velikoj Kladuši u privremeni prihvatni centar Lipa kod Bihaća, nastavljena je akcija izmještanja i iz napuštenih objekata na području Grada. Akciju provodi Služba za poslove sa strancima. Ove aktivnosti se nastavljaju i narednih d...

„Cijela aktivnost je protekla bez bilo kakvih problema. Migranti su znali da će biti premješteni. Niti su pružali otpor niti bilo šta drugo. Apsolutno je sve proteklo bez bilo kakvih problema i incidenata“, kazao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Miral je otvoren kao privremeno rješenje u oktobru 2018. godine, a radio je tri godine i sedam mjeseci.

„Od sastanka u Briselu koji se desio 2019. godine jasno smo tražili zatvaranje svih privatnih i ad hoc centara. Tako smo se riješili Vučjaka, Bire, Sedre i svih ostalih. Ostao je još Miral da se završi i, evo, dobrom koordinacijom i zahtjevima Operativne grupe te koordinacijom Ministarstva sigurnosti zajedno sa Službom sa strance danas se završava priča sa Miralom“, istakao je premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES).

Završetkom priče o Miralu najzadovoljniji su građani Velike Kladuše. Neki od njih se, kažu, godinama bore za ovaj dan i za njih je ovo ostvarenje sna.

„Kad kažem ostvarenje sna, onda se tu podrazumijeva da smo ovdje ja i oni proveli puno dana i noći, kišnih noći, puno dana kad je bilo hladno u borbi i nastojanjima da ostvarimo svoja osnovna i temeljna ljudska prava“, naveo je Enver Munjaković, organizator protesta za zatvaranje „Mirala“.

Gradonačelnik Bihaća negodovao zbog izmještanja migranata iz Mirala u Lipu

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić akciju zatvaranja Privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši i izmiještanja migranata u Lipu, smatra neprimjerenim i nekorektnim prema građanima Bihaća. - Blago rečeno, neprimjeren potez Ministarstva sigurnosti BiH prema građanima Bi...

Iako je najavljeno da će iz Privremenog prihvatnog centra Miral biti izmješteno oko tri stotine migranata, po prijemu u Lipu ispostavilo se da taj broj mnogo manji.

„Primjetno je da je sinoć dosta veliki broj migranata napustio ta područja i u narednim danima morat će se raditi određene akcije u smislu izmještanja iz napuštenih objekata i privatnih objekata tako da se to stanje dovede u red“, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić (NES).

U Privremenom prihvatnom centru Lipa trenutno je smješteno 430 migranata, a kapacitet je 1.500 osoba.

federalna.ba

migranti Lipa Miral