Gradonačelnik Bihaća negodovao zbog izmještanja migranata iz Mirala u Lipu
(Izvor: Fena/Muhamed Sadiković)

Gradonačelnik Bihaća negodovao zbog izmještanja migranata iz Mirala u Lipu

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić akciju zatvaranja Privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši i izmiještanja migranata u Lipu, smatra neprimjerenim i nekorektnim prema građanima Bihaća.

- Blago rečeno, neprimjeren potez Ministarstva sigurnosti BiH prema građanima Bihaća. To kažem jer je valjda već svima jasno da migranti ovdje ne dolaze zbog Mirala ili Lipe, već blizine granice sa Evropskom unijom. Siguran sam da će ti ljudi vrlo brzo biti na ulicama Bihaća, pa i Velike Kladuše i da će nam ovo samo stvoriti dodatni problem - kazao je Fazlić.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar podsjetio je da državno ministarstvo sigurnosti upravlja kompletnim procesom migracija u BiH, te da je centar Lipa izgrađen zbog potreba i situacije u Bihaću, ali i Unsko-sanskom kantonu.

- U neku ruku razumijem gradonačelnika Fazlića, ali i on je svjestan da državni organi upravljaju procesom migracija i da centar Lipa, ukoliko to dozvoljava kapacitet, treba primati migrante s područja cijelog kantona - kazao je Buzar.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH naveo je kako će se i dalje provoditi pojačane aktivnosti na praćenju kretanja migranata, odnosno sprečavanju njihovog zadržavanja i boravka na gradskim ulicama i u napuštenim objektima.

federalna.ba/Fena

Šuhret Fazlić migranti Bihać