Nastavljena akcija izmještanja migranata iz napuštenih objekata u Bihaću

Nakon preseljenja 180 migranata iz kampa Miral u Velikoj Kladuši u privremeni prihvatni centar Lipa kod Bihaća, nastavljena je akcija izmještanja i iz napuštenih objekata na području Grada. Akciju provodi Služba za poslove sa strancima. Ove aktivnosti se nastavljaju i narednih dana i svi migranti koji budu zatečeni van službenih kampova će biti prebačeni u privremeni prihvatni centar Lipa.

Podsjećamo, oko 180 migranata stiglo je danas u privremeni prihvatni centar Lipa, utvrđeno je nakon prijema i prihvata u kamp. Broj je manji od očekivanog i jutrošnje najave iz Službe za poslove sa strancima. 

Ova akcija Službe za poslove sa strancima u BiH provedena je uz asistenciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i policije Unsko-sanskog kantona. Počela je rano jutros i provedena je bez incidenata. Cilj akcije je konačno zatvaranje Prihvatnog centra "Miral" u Velikoj Kladuši koji je kao privremeno rješenje otvoren 2018.godine.

"Naša je procjena bila oko 300 migranata ali konačno njih je jutros u Miralu bilo 180. Miral se zatvora po odluci Ministarstva sigurnosti BiH. Sada u Prihvatnom centru Lipa boravi ukupno 430 migranata. Uz to mi kontinuirano provodimo akciju izmještanja migranata sa ulica u Prihvatni centar Lipa i to ćemo nastaviti i u narednom periodu, kazao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima u BBiH.

U prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi od 1.800 do 2.200 migranata zbog čega iz Službe za poslove sa strancima u BiH kažu da migrantska kriza u BiH od 2018. godine do sada nije bila stabilnija.

federalna.ba/Enesa Hrustanović/AA

migranti Miral Lipa