Mektić za Mrežu: Dodik krizom ugrožava ustavno uređenje BiH

Čiji su funkcioneri orgijali na jahti u Portorožu, zašto Dodik manipuliše srpskim predstavnicima koji rade u institucijama BiH, zašto vjeruje u tajni dogovor SNSD-a, SDA i HDZ-a za pravljenje političkog haosa u zemlji, čega se Dodik najviše boji, a od čega opozicija strepi, je li advokat SDA? Na ova, ali i ostala pitanja otvoreno za Mrežu odgovarao je Dragan Mektić.

Za početak, kaže da je po nacionalnosti Srbin, pravoslavac, državljanin Bosne i Hercegovine i da pripada Bosni i Hercegovini.

"Mislim da Dodik sve vrijeme provocirajući, izazivajući ovu političku krizu koja je kulminirala do te mjere da faktički ugrožava cijelo ustavno uređenje BiH, to radi iz ličnih motiva, ličnog interesa. Stvarno mislim da dolazi vrijeme kad će mnogi morati polagati račune i odgovarati za sve ono što su uradili, u jednom kriminalnom smislu, a kad je u pitanju Dodik tu se i previše toga nakupilo što se tičle pljačke, kriminala, raznih afera. Mislim da njemu stanje haosa, nereda, nevladavine zakona i pravne države produžava neku zaštitu koju on vidi u tom haosu."

Ističe da je Dodik isprovocirao najvećom mjerom ovakvu situaciju u kojoj se nalazimo.

"Lično mislim da ni on sam ne zna niti može predvidjeti daljnji razvoj situacije. Mislim da što prije treba da sjednu ključni nosioci ove vlasti, SNSD, SDA i HDZ, i da kroz razgovor i pregovor traže izlaz iz ove situacije. Mi kao opozicija na nivou BiH smo spremni odmah na to."

Mektić kaže da opozicija ne podržava politiku koju vodi Milorad Dodik ni na nivou BiH ni u RS-u.

"Mi smo potpuno dvije različite politike. Mi nismo za politike sukoba, politike blokada. Mi držimo još uvijek do stavova NSRS-a i možemo biti samo iskorišteni i zloupotrijebljeni u ovoj situaciji od strane kompletne pozicije, posebno MIlorada Dodika. Kad je u pitanju Dodik ili bar pozicija u RS-u, bez obzira kako i šta radili, mi smo proglašavani izdajnicima. Spremni smo da i pokrenemo određenu vrstu razgovora, ponudimo određena rješenja."

Pokušaj RS-a da raspiše izbore bi bukvalno značio raspad BiH

Ističe da je formalno-pravno nemoguće da Republika Srpska isplati plate uposlenicima u državnim institucijama koji dolaze iz RS-a.

"Mislim da Dodik pokušava, po ko zna koji put, da manipuliše sa ljudima srpske nacionalnosti koji rade u državnim institucijama, da iz neke političke koristi ne dobija ih protiv sebe. Pokušaj RS-a da raspiše izbore bi bukvalno značio raspad BiH. To bi u daljem proizvelo teške zloupotrebe Ustava BiH i mislim da to nije moguće."

O pravosuđu u BiH kaže da je jako puno korumpiranih, kriminalizovanih, nesposobnih, neprofesionalnih, nesamostalnih ljudi.

"Često pravosuđe služi interesima raznih političkih elita i političkih struktura. Tužilaštvo BiH je pod apsolutnim političkim uticajem HDZ-a i SNSD-a."

Na pitanje čija je jahta i ko je orgijao u Portorožu Mektić odgovara: "Negdje 2015. godine sam imao dokaze vezane za to. Imao sam čak i neke fotografije. To je, između ostalog, i način na koji je funkcionisala ta vlast u RS-u. Praktično je bila ta jahta u Portorožu gdje su visoki nosioci vlasti u RS-u odlazili, orgijali po toj jahti, imali su skipera koji su išli od Portoroža do Grčke, itd., i da su tu podvođene i dovođene prije svega osobe ženskog pola i da se radilo tu o određenoj vrsti visoke prostitucije. To su bili ljudi iz vlasti Republike Srpske. Iz SNSD-a. Oni su i danas u vlasti jer niko nije htio da pokrene to pitanje. To je bila sprega ne samo političara već i određenih kontroverznih biznismena itd. Tu su odvođene, podvođene žene na tim žurkama koje su pravljene. Naravno to je sve rađeno uz novac, plaćanje raznih usluga. To je bila dovoljna indicija Tužilaštvu da se upusti u taj slučaj, međutim ne."

Milorad Dodik je motivisan strahom od odgovornosti

Kaže da nije ničiji advokat, te da bi volio i da se trudi i pokušava biti advokat građana BiH u instituciji u koju su ga ti građani izabrali.

"Ja se često puta ne slažem sa politikom koju vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović i mislim da postoji dosta sličnosti u načinu na koji provode svoju politiku između Dodika i Izetbegovića, pa čak i Čovića. Ne mogu da razlučim dokle stvarno ide taj njihov konflikt i da li zaista postoji i ne mogu da razuvjerim sebe da tu ne postoji neki njihov dogovor."

Mektić ističe da niko ne vodi računa o posljedicama po Republiku Srpsku ukoliko se srpski predstavnici uskoro ne vrate u državne institucije.

"Milorad Dodik je na vlasti 12-15 godina u RS-u. Posljedice su katastrofalne, mada on vodi cjelokupnu politiku u RS-u. On da razmišlja o posljedicama ne bi narod bio u situaciji u kojoj se sada nalazi. Mislim da u ovoj politici Milorada Dodika dobrim dijelom postoje, kao prvo politika koju vode i SDA i HDZ i SNSD kao izbornu kampanju za narednu godinu, i kao drugo on je motivisan strahom od odgovornosti. Njegova odgovornost ne može biti mala i ne može se završiti samo na tome da on bude kažnjen na izborima smjenom vlasti. Kod njega postoji konkretna opasnost za kriminal, za organizovani kriminal, za korupciju, za opšte siromaštvo, opštu pljačku. Nisam siguran da kod njega postoji bilo kakva zabrinutost osim te dvije. Ako opet jednom ekstremno nacionalističkom politikom, u kojoj ima ova dva partnera, napravi dobar izborni rezultat, on i dalje opstaje i kroz vlast se čuva. Ili, ukoliko padne na izborima onda mu valja odgovarati na neki drugi način za pljačku i kriminal koje je počinio. On te dvije stvari vidi i nažalost našao je jedino rješenje što više haosa, što više sukoba da ima tu još neki prostor u kome se on može kretati."

federalna.ba

Dragan Mektić Mreža
Mreža Srbija Dijana Hrkalović Nebojša Stefanović
0 05.07.2022 22:29
Mreža izbori Predsjedništvo BiH
0 05.07.2022 22:20
Mreža
0 05.07.2022 22:17
žrtve Republika Srpka Mreža
0 05.07.2022 20:25
Mreža
0 28.06.2022 22:49