videoprilog Eme Šećović (Federacija danas)

Liste čekanja su liste smrti

Duge liste čekanja. Nedovoljno sredstava u Fondu solidarnosti. Zastarjela medicinska tehnologija. Ovo su samo neki od problema sa kojima se najteže oboljeli pacijenti u Federaciji BiH svakodnevno suočavaju. Ipak, udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih bolesti poručuju da neće odustati dok ne bude pronađeno adekvatno sistemsko rješenje. Zastupnički dom FBiH rebalansom budžeta usvojio je dodatnih 10 miliona maraka za Fond solidarnosti, što je, tvrde iz udruženja, pozitivan, ali nedovoljan korak.

Udruženja koja okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH - Ukinuti list...

Predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti "Renesansa" i Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, na press konferencij...

Nikolina i Enida bile su najbolje prijateljice. Kada je oboljela od karcinoma dojke, Nikolina je imala samo 24 godine. Zbog dugih listi čekanja – ili, kako ih Enida naziva, listi smrti - Nikolina je preminula.

„Planirala sam da joj izaberem lijepu vjenčanu haljinu. Umjesto toga, otišla sam i izabrala sam joj najljepši bijeli kovčeg. Obukli smo joj lijepu svilenu haljinu. Bila je predivna“, priča Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa.

Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti - Snaga BiH, ističe kako joj je rečeno da pokušaju tražiti svoja prava po kantonima: „Ja samo moram istaći da možda Kanton Sarajevo ima benefit, ima 136 miliona oročeno. Ali šta je sa goraždanskim kantonom ili nekim drugim?“.

U Federaciji BiH ne postoji evidencija koliko je osoba preminulo čekajući terapiju. Osim toga, nema ni adekvatnih terapija. Budžetska sredstva izdvojena za Fond solidarnosti za liječenje najteže oboljelih nisu dovoljna. A da sredstva mogu biti znatno veća, poručuju iz Udruženja oboljelih od melanoma FBiH.

„400 miliona koje su se mogle skupiti u federalnom fondu - da mi imamo te pare, mi bismo pacijente, umjesto sanitetom, vozili helikopterima, avionima. Zaista ima toliko para“, tvrdi Fikret Operta, zamjenik predsjednika Udruženja oboljelih od melanoma FBiH.

Ono što ljekare najviše frustrira jeste činjenica da sredstava i inovativnih načina liječenja ima, ali ne i za pacijente u našoj zemlji. Osnovni razlog dugih listi čekanja su finansijska sredstva. Oboljeli se nadaju da će do kraja ove godine kantonalne vlade i zavodi moći izdvojiti preostalih 60 miliona maraka, kako bi Fond mogao pokriti troškove.

federalna.ba

liste čekanja Fond solidarnosti
Fond solidarnosti
0 05.12.2023 19:18
Zapadnohercegovački kanton onkološki pacijenti Fond solidarnosti registar
0 29.11.2023 09:16
lijekovi citostatici liste čekanja nestašica lijekova
0 26.11.2023 18:58