Konaković: Sastanak neproduktivan, ništa nije dogovoreno

Konaković: Sastanak neproduktivan, ništa nije dogovoreno

Predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković je za današnji sastanak stranaka partnera na državnom nivou, koji je održan večeras u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, kazao da je neproduktivan, jer nije ništa dogovoreno. Ali su bile dvije važne ekonomske teme, a to je Budžet BiH i Plan rasta.

- Za mene je ovaj sastanak imao svrhu i smisao u dvije važne teme. Jedna je Budžet BiH i druga je Plan rasta, što je važno za građane BiH i sa tim smo ciljem i namjerom, da neka rješenja nađemo, stigli na sastanak – kazao je Konaković.

Napomenuo je da su svi delegirali svoje teme, kao i Milorad Dodik koji je delegirao svoju temu o rezoluciji genocida u Srebrenici, ali su ga prekinuli. Jer, po riječima Konakovića, tu ne može biti nikakvih daljih političkih rasprava, „a kako će se on postaviti kada se ta rezolucija, ako Bog da, usvoji, to je do njega i nek preuzme odgovornost za to kako se ponaša, jer već plaća veliku cijenu“.

Izrazio je žaljenje što se nisu uspjeli dogovoriti o nekim, kako je kazao normalnim stvarima, te da ne treba vezati pitanje Budžeta institucija BiH sa nekim drugim pitanjem.

S obzirom da je na sastanku razgovarano i o izmjenama Izbornog zakonu, Konaković je ponovio ranije stavove, da je to pitanje ustavne reforme.

Nova tema koja se, po njegovim riječima, nameće, je CIK. To je,  kaže on, političko tijelo u kojem sjede politički predstavnici, ali "mi smo taj voz propustili, jer sada imamo Schmidtove važeće odluke, a da bi se išlo u neku proceduru, moraju se legitimisati te odluke, pa onda govoriti o nekim drugim odlukama".

Konaković je još jednom izrazio uvjerenje da je Plan rasta prilika koju treba iskoristiti, iako „milijarda eura nije nešto što će ujutru popraviti život u BiH, ali je jedna mala injekcija koja bi trebala pomoći bh. privredi".

- Samo nerazumni ljudi mogu odbiti takvu ponudu od EU koja je nakon dugog niza godina konkretna i korektna prema BiH - poručio je lider NiP-a.

Iako su ovo mučni sastanci, kako je na kraju rekao, dolazit će i sve dok ima prostora za rješenja, odazivat će se na sastanke.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković sastanak koalicija
odbrana i sigurnost sastanak jugoistočna Evropa
0 12.06.2024 11:12
Elmedin Konaković
0 12.06.2024 09:36
Elmedin Konaković Rezime
0 11.06.2024 18:03
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57