Koalicija Država podnijela dvije krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Zbog obilježavanja neustavnog dana RS-a, koruptivnih radnji i udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Koalicija Država podnijela je dvije krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Navode da je krajnje vrijeme da državno tužilaštvo reaguje, a policijske i sigurnosne agencije spriječe eskalaciju krize i svjesnog unošenja nemira među građanstvo.

Kako je kazao Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, prva krivična prijava odnosi se na izvještaj američke administracije te je podnesena protiv Milorada Dodika, Mirsada Kukića, Milana Tegeltije i ATV-a, do se druga tiče neustavne proslave dana RS-a i odnosi se na 15 osoba, udrženja, institucija, grupa, počevši od Željke Cvijanović, preko Nedeljka Čubrliovića do banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

“Mi pozivamo EU i sve članice pojedinačno zemalja EU-a, kao i Veliku Britaniju, Tursku te druge zemlje prijatelje BiH, da slijede ovaj primjer SAD-a i da protiv onih protiv kojim je evidentno dokazana korupcija također pokrenu sankcije i također protiv onih koji najdirektnije udaraju na ustavni poredak države BiH i time dovode u pitanje mir i stabilnost ne samo BiH nego regije i šire”, kazao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Predstavnik Pokreta Red Adis Arapović istakao je kako najdirektnije pozivaju visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno zauzda nasilje nad pravnim poretkom i građanima BiH - u suprotnom će sljedeći korak secesionističke falange biti nasilje nad uposlenicima državnih institucija, nasilje nad povratnicima u entitetu RS, nasilje nad državnom imovinom...

federalna.ba

koalicija Država
koalicija Država Christian Schmidt
0 25.07.2022 12:51
Mirsad Hadžikadić koalicija Država
0 09.12.2021 12:26