videoprilog Anadina Butkovića (Federacija danas)

Kaplanovi “Razgovori s Markom”

U izdanju Buybooka objavljeno je djelo Almina Kaplana Razgovori s Markom, knjiga razgovora koje je autor vodio s jednim od najznačajnijih pjesnika ovih prostora - Markom Vešovićem. Kroz sjećanja nam nudi drugačiji uvid ne samo u život i promišljanja pisca o poeziji već jedan specifičan pogled na ove prostore.

Pjesnik, romanopisac, esejist, književni kritičar, polemičar - Marko Vešović jednn je od najupečatljivijih i najprovokativnijih figura našeg kulturnog prostora. Precizan, oštar, uvjerljiv, Vešović je autor nekih od najvažnijih stihova napisanih na ovim prostorima. Za Almina Kaplana on je neiscrpan izvor nadahnuća i tumačenja poezije: “Kad sam završio s prvim snimanjem, nisam baš bio siguran kako će to izgledati dok ne stavim na papir. Tako da sam nakon prvog snimanja počeo sa pisanjem knjige, jer sam htio vidjeti da li imam taj glas, da li imam to što će biti živo za čitatelja na papiru”.

Knjiga Razgovori s Markom zamišljena je kao knjiga o poeziji i knjiga o životu jednog pjesnika. Razgovori s Markom donose nešto drugačijeg Vešovića, kaže autor, te navodi da se radi o jednoj nježnoj knjizi: “Razgovarali smo o onome što Marko Vešović danas jeste, a on je danas neko ko i dalje, bez obzira na to što je povučen, bdije nad svojim rukopisima i neko ko vodi računa o svojim prevodima koji tek čekaju da budu objavljeni, jer radi se o čovjeku koji ima četrdeset tomova prevedene poezije, od čega je možda dvadeset posto objavljeno”.

Oni koji su već imali priliku pročitati ovo djelo osjetili su povezanost i razumijevanje Kaplana i Vešovića.

“Pogled na grad djeteta sa sela - to je ono što je vrlo često u Vešovićevoj poeziji. Dakle, ta perspektiva, gdje on kao dječak sa sela koji se, ustvari, čudi ne samo gradu nego i generalno svijetu. To je nešto što je meni blisko također”, ističe Kaplan.

Uz "Razgovore s Markom" Buybook nam nudi još jednu poslasticu pod naslovom "Tri knjige" u kojoj su objedinjene tri zbirke poezije Marka Vešovića - Poljska konjica u dopunjenom izdanju, Knjiga žalbi, te do sada neobjavljena zbirka poezije Po suhu đemija, a ulogu urednika knjige imao je upravo Almin Kaplan.

federalna.ba

Marko Vešović Almin Kaplan Razgovori s Markom
Marko Vešović Portreti Federalni radio
0 27.12.2021 00:14
Almin Kaplan
0 17.12.2021 21:39