videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Kad softverska tvrtka uposli inženjere u mirovini

Rijetko gdje se može, u nekom poduzeću, vidjeti fantastičan spoj mladosti i iskustva. Pronašli smo ga u Mostaru u jednoj softverskoj tvrtki koja je, za početak, na nekoliko tjedana uposlila inženjere u mirovini. Njih pet, od tridesetak prijavljenih, pomoglo je mladim kolegama da u jednoj maloj sestrinskoj tvrtki većeg poduzeća svojim iskustvom usavrše proizvod.

Jedna dama i četiri gospodina, umirovljeni inženjeri, među kojima su i oni koji su nekada radili u vojnom i civilnom zrakoplovstvu, bez sumnje su bili odličan izbor. Profesor Ibrahim Badžak 50 godina je bio sveučilišni profesor i ponajbolje poznaje rad s mladima. Zato mu je, kaže, ovaj angažman bio još jedan izazov.

„Kad mladim ljudima damo zadatak, oni ga obave bez ikakvih problema. Samo ne dajemo im zadatke - u tome je problem“, kaže on.

Stark je mlada tvrtka koja se bavi proizvodnjom terminala i polako razvija svoje kapacitete. Tu rade mahom mladi, prosjek godina je 33. Stoga su im inženjeri od 70 plus koji su učili nekada po posve drugim principima itekako dobrodošli.

„Imamo jako mlade, inteligentne ljude. Međutim, ova stara škola ima malo više utakmica u nogama. To je ono što nam nedostaje u ovom momentu“, ističe Ivana Perković, voditeljica Odjela ljudskih resursa tvrtke Stark Mostar.

Inženjeri su obišli pogone, vidjeli što nedostaje i dali svoje sugestije

„Potrebno je urediti tehnološku dokumentaciju, potrebno je urediti segment kontrole i potrebno je urediti planiranje“, kaže umirovljeni inženjer Jozo Kajinić.

Današnje poslovanje i sticanje znanja mnogo se razlikuje od nekadašnjega. I odnosi su drukčiji, pa često i odbacujemo mudrost starijih. No, čini se da su u ovom slučaju i nove i stare generacije imale puno toga naučiti jedni od drugih.

„Mladi ljudi smjelo idu u akcije i smjelo idu u neke poslovne rizike. Mi stariji uvijek kažemo – e, može li, da vidimo može li, hoće li biti u redu, neće li“, govori umirovljeni inženjer Nedjeljko Vučković.

Jedno je sigurno - hrabrosti i znanja su imali i jedni i drugi, kao i volju da se spoje. A sve zbog zajedničkog cilja: stvoriti uvjete da mladi ostanu u svojoj zemlji, da je oni stariji nisu uzalud stvarali.

federalna.ba

penzioneri umirovljenici Mostar
Mostar nogomet fudbal
0 21.05.2022 10:41
kultura Mostar BiH Bosanskohercegovački lingvistički atlas I: Fonetika
0 19.05.2022 21:47
logopedi Mostar
0 16.05.2022 22:15
UNMO Univerzitet Džemal Bijedić Mostar Alena Huseinbegović
0 14.05.2022 12:25
obrazovanje visoko obrazovanje Mostar
0 13.05.2022 21:46