videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Legalitet bh. agentica pred sudom u Strazburu upitan, plaće redovne

Posljednja presuda Evropskog suda za ljudska prava koja se tiče Bosne i Hercegovine, osim svojim sadržajem, izazvala je brojne reakcije i neslaganja i u proceduralnom smislu. Naime, nakon što je Slaven Kovačević, apelant pred sudom u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine, najavio podnošenje krivičnih prijava protiv tri bh. agentice Harise Bačvić, Monike Mijić i Jelene Cvijetić pred tim sudom, te ukazao da im je istekao mandat, postavlja se pitanje jesu li one zapravo legalne predstavnice Bosne i Hercegovine pred ovom institucijom. Kovačević nije jedini koji je najavio podnošenje krivičnih prijava protiv njih. 

Apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine Slaven Kovačević pokrenuo je pitanje zastupanja agentica Vijeća ministara pred tim sudom nakon isteka v. d. mandata. Godine 2021. dva puta je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljeno da se vršitelji dužnosti imenuju na period od tri mjeseca do okončanja konkursne procedure na pozicije zastupnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ako je upitno njihovo zastupanje - plata nije.

“Jednoga smo već zamijenili, tj., otišao je na drugu funkciju i treba se objaviti u Službenom listu, tako da smo ostali na dva agenta. Oni su 2020. godine imenovani kao v. d. Da li su legalni ili legitimni, oni su na finasijama u Ministarstvu za ljudska prava, primaju platu, a odgovaraju Vijeću ministara”, kaže Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (Bh. zeleni).

U cijelu priču uključio se i Sud Bosne i Hercegovine. Nije nadležan za potvrđivanje pravnog statusa bh. agentica, ali jesu za upravne sporove:

“Rješenjem odbora je uvažena žalba v. d. agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, izjavljena na preduzetu radnju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koja se odnosi na nezakonitu odjavu sa osiguranja iz poreske uprave i kod nosilaca obaveznog osiguranja. Dva predmeta su okončana na način da je tužba odbačena, dok je jedan predmet u radu.”

Poslanik DF-a u Državnom parlamentu Zlatan Begić objašnjava da nakon isteka odluke prestaje status i gubi se punomoć za zastupanje države, zbog čega smatra da je u pitanju čak i lažno predstavljanje.

“U stilu folk-zvijezda tzv. agentice koje zastupaju Bosnu i Hercegovinu u postupcima pred Evropskim sudom komuniciraju s javnošću, izdaju saopćenja. Podnijet ću im krivičnu prijavu pa nek institucije države to istraže i izanaliziraju”, poručuje Begić.

Krivične prijave, ukoliko do podnošenja žalbi dođe, najavio je i sam apelant Slaven Kovačević. Ranije pojašnjava:

“Kroz svog agenta za Strazbur država Bosna i Hercegovina kaže meni: ‘Nije tvoje aktivno biračko pravo ugroženo jer možeš preseliti na neku drugu lokaciju i imati ta prava koja tražiš.’ To znači da moram otići u Mostar da bih bio legitimni politički predstavnik.”

U ranijem odgovoru v. d. zastupnice su poručile da su pravne radnje koje preduzimaju u okviru svoje nadležnosti neophodne zbog zaštite interesa države. Da li su one za to ovlaštene ili ne - tek će biti predmet utvrđivanja u narednom periodu. Rok za podnošenje žalbi je 90 dana od dana presude. Dakle, vremena još ima.

federalna.ba

Evropski sud za ljudska prava Slaven Kovačević
Evropski sud za ljudska prava Denis Bećirović Europski sud za ljudska prava
0 21.01.2024 17:18
Sami Barkal Hrvatska migranti Evropski sud za ljudska prava
0 25.12.2023 14:03
Borjana Krišto Zukan Helez Evropski sud za ljudska prava Presuda Kovačević
0 15.11.2023 20:57
Slaven Kovačević presuda Monika Mijić Jelena Cvijetić Harisa Bavčić
0 06.10.2023 21:19
Dragan Čović Slaven Kovačević
0 06.10.2023 19:55
Evropski sud za ljudska prava Kovačević protiv BiH Monika Mijić Jelena Cvijetić
0 05.10.2023 19:41