Jajcu donirano 1.200 knjiga iz privatne biblioteke Ismeta Bušatlića

U islamskoj civilizaciji biblioteke nikada nisu bile puki depoi knjiga nego istraživački centri kulture učenja, kazano je na tribini održanoj u Islamskom kulturnom centru Hadadan u Jajcu pod nazivom „Biblioteke - riznice prošlosti i vakufi za budućnost“. U okviru tribine uručena je donacija 1.200 knjiga iz privatne biblioteke profesora Ismeta Bušatlića. Time je Jajce postalo ogledni primjerak prakse Gazi Husrev-begove biblioteke, formiranja zavičajnih biblioteka.

U nekadašnjoj jajačkoj Hadadan džamiji, koja je stoljećima bila mjesto molitve a danas kulturni centar, mjesto gdje se uči, razgovara i kuje znanje, govorilo se o bibliotekama i knjigama, koje su u njemu oduvijek, kažu, znale preživjeti sve nevolje. Stoga se i odluka da se više od hiljadu vrijednih naslova daruje ovom centru čini potpuno logičnom.

“Profesor Bušatlić svojim životnim djelom vezan je za Jajce i istraživanje ovoga područja. Drugi važan segment je da će biblioteka - vrijedna biblioteka, birani naslovi koje je profesor cijeli život sakupljao i ljubomorno čuvao - biti u dobrim rukama”, poručio je Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

“Jajce koje ima knjigu sa sobom i u sebi kroz cijelu povijest - zaslužuje da se daruje knjigom”, kazao je prof. dr. Ismet Bušatlić, donator.

Poklonjene knjige u ovom će centru biti dostupne svakodnevno učenicima svih jajačkih osnovnih i srednjih škola, jer ovo jeste mjesto učenja i druženja.

”Zgrade i institucije su ništa ako ne služe. Mi smo ovdje džamiju preuredili u centar kako bi koristila. S obzirom na to da je u centru, ovdje u čaršiji, i da je na razmeđu osnovnih i srednjih škola, mi ćemo posebno u zimske dane otvoriti ovaj centar”, izjavio je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ-a Jajce.

Jer pisani dokumenti su svjedočanstva o vremenu i nama, ali i potvrda svijesti o njegovoj vrijednosti, a najbolja ilustracija je priča o tri sestre iz čuvene begovske porodice Đumišić iz Banje Luke, koje su devedesetih godina, iz nje morale otići.

“U zavežljaj nisu pokupile ni zlato ni haljine niti nešto drugo, nego su pokupile stare ćitabe sa tavana i 1.100 originalnih dokumenata na osmanskom turskom jeziku koji se uglavnom odnose na historijat njihove porodice, Banje Luke i BiH”, podsjetio je Lavić.

Jer knjiga je uvijek čuvala nas i mi smo uspjevali sačuvati knjigu zarad onih koji iz nje trebaju učiti, poručeno je.

federalna.ba

Ismet Bušatlić knjige Jajce
Nina Bunjevac-Salkić čitanje knjiga knjige
0 17.12.2023 12:47
elektroprivrede HDZBiH Mostar Konjic Jablanica Jajce Grude Prozor-Rama
0 11.12.2023 18:09
Metalleghe Silicon Jajce otkazi struja poskupljenja struje
0 09.12.2023 18:31
Jajce AVNOJ Muzej AVNOJ-a
0 26.11.2023 19:25