Izložba ilustracija Dejana Slavuljice po tekstovima Šejle Šehabović o gooru žena u BiH

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu Dan žena obilježen je otvaranjem izložbe “Bez sebe: Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena”. Riječ je o ilustracijama Dejana Slavuljice koje su nastale po tekstovima Šejle Šehabović, a koji se referiraju na poznate izraze koje bh. žene decenijama koriste u svom govoru.

Kad sam čula, pao mi je mrak na oči. Nemam ti ja kad oka otvoriti. Trčim kao muha bez glave. Izrazi su ovo koje su sve žene sigurno bar jednom čule tokom svog odrastanja. Upravo su oni bili ideja vodilja Šejli Šehabović da napiše niz priča koje je zapamatila ili čula od žena koje su u svom govoru koristile ove fraze. Interesantno joj je bilo, kako kaže, prikazati kroz jezik život kakav živimo, a upravo ove fraze pokazuju i kako se položaj žena mijenjao kroz vrijeme u našem društvu.

“Ali ima tu puno i umjetnosti u pričama koje sam ja zapisala, koje sam čula od konkretnih žena. Puno je tog pripovjedačkog talenta”, kaže autorica tekstova.

A Dejan Slavuljica napravio je niz ilustracija koje prikazuju korištene fraze kroz umjetnički izraz. Za svaku od fraze napravljene su dvije ilustracije - jedna je komična, a druga nježna - jer njihov cilj nije ismijavanje govora bh. žena već borbe žena za svoj status u društvu.

“Ja to uvijek gledam kao neki likovni izraz koji je u tom momentu najpogodniji i meni, a i da dodjem do određenih rezultata - da bih određene ideje koje možda traže vizuelno neki raspon sveo na isto, na taj crtež perom, zato što je taj crtež sam po sebi prilično ekspresivan”, kaže Slavuljica.

Umjetnici su ovim radovima imali misiju, a to je zabilježiti djelić usmene kulture bosanskih žena, jer kako kaže i sama autorica tekstova, činjenica da se u vlastitom govoru trudimo odmaknuti od pozicije žrtve ne znači uvijek da je pravda neprevaziđena. Jer sam čin govora u kojem se želi pokazati mogući svijet pravednije podjele resursa jedan je od oblika otpora.

federalna.ba

Šejla Šehabović Dejan Slavuljica
Šejla Šehabović jutarnji program
0 07.09.2023 20:28
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12
Šejla Šehabović Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine
0 13.11.2021 11:32
Intervju na Federalnom radiju intervju Šejla Šehabović
0 14.10.2021 16:10
Zemlja-voda-zrak Šejla Šehabović Marko Gačnik Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
0 15.02.2021 20:47