Hasečić: Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju kapacitete za razvoj

11. Sarajevo biznis forum nakon dvije godine ponovno će okupiti privrednike iz 33 zemlje svijeta. Do sada je sudjelovanje na ovoj najvećoj regionalnoj investicijskoj konferenciji potvrdilo više od 300 privrednih subjekata. Mnoge bh. kompanije su zahvaljujući investicijama revitalizirane. Poslovna saradnja ostvarena na Forumu rezultirala je povezivanjem glavnoga grada BiH avioletovima s mnogim svjetskim destinacijama. Ovogodišnji Forum svakako je prilika za realizaciju novih projekata.

Savjetnica za unapređenje poslovanja s pravnim licima BBI Edina Hasečić kaže da su sretni da nakon dvije godine veoma trubulentnih dešavanja ponovo organiziraju Sarajevo biznis forum.

"To je najveća investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi. Ono što smo pokušali ove godine da skrenemo pažnju jeste izmiještanje proizvodnih kapaciteta firmi zapadne Evrope na prostor jugoistočne Evrope. To je prepoznato kao jedna velika šansa i potencijal BiH kako bi zemljama zapadne Evrope na neki način olakšali i smanjili rizik ponovnog pogoršanja ili prekidanja lanaca snabdijevanja, kao što smo svi imali priliku vidjeti. Ujedno bi iskoristili kapacitete koje BiH ima. Dakle radi se o tome da mi imamo kompetentne ljude, stručne ljude, obrazovane ljude, prirodne resurse, pa recimo i dovoljnu infrastrukturu i nadasve veoma dobar geografski položaj kad aje u pitanju snabdijevanje zapadne Evrope. Imamo najavljene učesnike iz 33 zemlje, već imamo prijavlejnih preko 300 privrednih subjekata iz različitih oblasti tako da u svakom slučaju očekujemo veoma zanimljiv sadržaj."

Ističe da su neke investicije sasvim sigurno zbog pandemije i zbog različitih političkih dešavanja možda na čekanju.

"Isto tako treba istaći i činjenicu da i u ovom prethodnom periodu je bilo dosta investicija, posebno od strane domaćih privrednih subjekata, što svakako treba podržati i što je takođe opet u jednom lancu i nizu ovih naših aktivnosti i naše ovogodišnje teme Sarajevo biznis foruma."

Hasečić navodi da ima dosta uspješno realiziranih projekata.

"Niz avionskih linija je uspostavljen na relaciji Sarajevo sa mnogim zemljama u svijetu. Ponosni smo na realizaciju Bosnaploda koji je revitaliziran, a upravo je došla investicija posredstvom Sarajevo biznis foruma. Imamo investiciju Hepoka i sasvim sigurno jednu od vrlo važnih investicija koja se i dalje razvija u BiH, to je grupacija Malak koja je ovdje prisutna u različitim sferama i očekujemo da i u narednom periodu oni pokažu još veći razvoj."

Na pitanje koje su oblasti najperspektivnije za ulaganje, odgovara: "U BiH sasvim sigurno poljoprivreda i prehrambena industrija imaju odgovarajuće kapacitete za razvoj. Imamo u turizmu veliki potencijal, u drvno-prerađivačkoj i metalo-prerađivačkoj djelatnosti. Mi smo u prethodnom periodu zajedno sa privrednicima pokušali locirati koje su to najvažnije grane u koje treba investirati."

Pojašnjava da BiH nije morala isključivo čekati inostrani kapital.

"Značajan razvoj se postigao kreditnim potencijalom i BBI-a i spomenut ću tursku kreditnu liniju koja je takođe jedan od produkata Sarajevo biznis foruma, a koja je napravila jedan značajan iskorak prema privredi BiH."

Kaže da se ambijent stalno mora poboljšavati te da je Sarajevo biznis forum jedan od načina za to.

"Treba uraditi i određene reforme, sve u svrhu kako bi investitori što lakše donijeli svoju odluku i došli do svog konačnog cilja."

federalna.ba

Sarajevo Business Forum
Sarajevo Business Forum Federalni radio
0 18.05.2023 17:41
Sarajevo Business Forum turizam
0 18.05.2023 13:34
BH Telecom Bosna Bank International Sarajevo Business Forum
0 18.05.2023 10:47