Grlić Radman u Berlinu o Izbornom zakonu BiH

Grlić Radman u Berlinu o Izbornom zakonu BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u subotu u Berlinu, gdje sudjeluje na dvodnevnom sastanaku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da će na tom sastanku "posebno istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene Izbornog zakona". 

"Ja ću naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a u jugoistočnoj Europi odnosno zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO-u", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da će posebno istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene Izbornog zakona koji bi trebao "odražavati usvajanje onih važnih izmjena kojima bi se regulirala ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda sukladno Dejtonskom i Pariškom sporazumu".

"Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti europsku perspektivu i NATO članstvo", rekao je Grlić Radman.

Neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a bit će podijeljen u tri bloka: u subotu bi se trebalo raspravljati o najavama Švedske i Finske o aplikaciji za punopravno članstvo, a u nedjelju o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu te o strateškom konceptu NATO-a koji bi trebao biti usvojen na samitu u Madridu krajem lipnja.

federalna.ba/Fena

Gordan Grlić Radman Izborni zakon Berlin
Izborni zakon Vehid Šehić Šemsudin Mehmedović Milan Dunović Mira Pekić
0 05.06.2023 20:56
BiH Hrvatska Elmedin Konaković Gordan Grlić Radman
0 24.05.2023 20:29
Volodimir Zelenski Njemačka Berlin
0 14.05.2023 13:32
Derek Chollet Gordan Grlić Radman State Department Hrvatska
0 13.05.2023 22:57
Restart protesti Izborni zakon
0 09.05.2023 12:26