Grandi: Rusija krši temeljne principe zaštite djece
(Izvor: EPA-EFE/LEGNAN KOULA)

Grandi: Rusija krši temeljne principe zaštite djece

Rusija krši temeljne principe zaštite djece u ratno vrijeme dajući ukrajinskoj djeci ruske pasoše i dajući ih na usvajanje, rekao je čelnik agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u intervjuu za Reuters.

Govoreći u uredu UNHCR-a u Kijevu nakon šestodnevne turneje po zemlji, Filippo Grandi je rekao da je ukrajinski predsjednik zamolio njegovu agenciju da "učini više" kako bi pomogla djeci iz okupiranih regija kojima se to dešava.

- Davanje (ruskog) državljanstva ili njihovo usvajanje protivno je osnovnim principima zaštite djece u situacijama rata. Ovo je nešto što se dešava u Rusiji i ne smije se dogoditi - dodao je Grandi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, govoreći nakon sastanka s Grandijem u srijedu, pozvao je da se uspostave mehanizmi za "odbranu i povratak" djece i odraslih deportiranih u Rusiju, kao i za kažnjavanje odgovornih.

Grandi je rekao da njegova agencija nije u mogućnosti da procijeni broj djece koja su dobila pasoše ili su data na usvajanje, jer je pristup u Rusiji bio izuzetno ograničen. Rusija je saopćila kako su optužbe da su ukrajinska djeca oteta lažne.

- Kategorički odbacujemo neosnovane optužbe da ruske vlasti otimaju djecu - izjavio je ruski diplomata u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski u julu, javila je ruska novinska agencija TASS.

Grandi je istakao dva potencijalna buduća trenda u ukrajinskoj izbjegličkoj krizi, zbog koje je osam miliona Ukrajinaca pobjeglo u inostranstvo, a još nekoliko miliona je interno raseljeno nakon invazije Moskve 24. februara prošle godine.

Čelnik UNHCR-a rekao je da bi se više izbjeglica moglo vratiti u Ukrajinu po toplom vremenu, kao što se dogodilo 2022. godine kada je agencija uočila "stotine hiljada" povratnika krajem ljeta - iako je to kretanje zaustavljeno početkom zime.

Tipično ledena zima u Ukrajini ove je godine još oštrija zbog ruske kampanje raketnih udara na energetsku infrastrukturu njenog susjeda, što je dovelo do prekida snabdijevanja električnom energijom, vodom i grijanjem u velikim gradovima.

Grandi je također upozorio da bi eskalacija sukoba mogla pokrenuti novi val izbjeglica, iako će on vjerovatno biti uglavnom interne prirode.

- Ono što smo vidjeli u posljednjih nekoliko dana nije mnogo obećavajuće u tom pogledu, svi predviđaju da će doći do porasta neprijateljstava, eskalacije, i to će vjerovatno dovesti do većeg raseljavanja - kazao je Grandi, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Filippo Grandi UNHCR Ljudska prava djeca