videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Forum u Travniku: Kako unaprijediti poslovne prilike nakon dobijanja kandidatskog statusa?

Kako unaprijediti poslovne prilike nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, jedna je od tema osmog Poslovnog foruma, koji je u Travniku organizovao Evropski pokret u BiH. Učesnici su ukazali na brojne probleme sa kojima se suočava domaća privreda te mjere koje bi naša zemlja trebala poduzeti kako bi povećala konkutrentnost i približila se standardu evropskih zemalja.

Privreda naše zemlje, naročito ona orijentirana ka izvozu, već godinama je u EU, no kako bi bila konkurentnija, poručuju poslodavci, potrebno je i zakonske propise prilagoditi evropskim. Jer u trenutnom ambijentu, brojni problemi uveliko im otežavaju poslovanje.

„Parafiskalni nameti, i uopće nameti, tereti i opterećenja koja imamo u privredi - jedan su od osnovnih razloga zbog kojih moramo da djelujemo vrlo brzo i efikasno. Mislim da će biti vrlo brzo prekasno“, upozorava Kemal Čolak, predsjednik udruženja poslodavaca SBK-a.

Marija Tolić procesni je inžinjer kompanije Violeta: „Nama fali stručnog kadra. Generalno u BiH je to sada jedan od gorućih problema - treba što više ulagati u razvoj stručnog kadra za proizvodnju“.

Na putu ka evropskim integracijama neophodna je i saradnja svih nivoa vlasti, a što bi, uz izmjenu zakonskih propisa, značilo podršku novim investitorima. A resurse, među kojima su u Srednjobosanskom kantonu industrija tekstila, kože i obuće, snažan metalski sektor te turizam, itekako imamo.

„Tu je i drvna industrija koja je motopokretač - imaju najveći koeficijent obrta kapitala. Mislim da ćemo biti i dalje atraktivni u energetskom sektoru i da ćemo sve dati od sebe kada je kanton u pitanju“, kazao je premijer SBK-a Tahir Lendo (SDA).

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić (SDA) ističe kako treba pokušati pojednostaviti ulazak u biznis, izlazak iz biznisa, kao i olakšati poslovanje, a da tu misli na pojednostavljenje finansijskih propisa smanjenje obaveza.

Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU pozitivan je signal i za strane investitore i tu priliku za snažniji razvoj privrede, treba iskoristiti, istaknuto je.

„Najveći uspjeh koji smo trenutno ostvarili u procesu evropskih integracija je dobivanje kandidatskog statusa - to nam otvara vrata bržem ulasku u članstvo u EU, ali sve je do nas“, ističe Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Razmjena iskustava na poslovnom forumu o jačanju konkurentnosti, poticanju izvoza i ulaganju u ljude podrška je domaćim biznisima. Posebna pažnja posvećena je primjerima pozitivne prakse, koji su i najbolji put približavanja naše zemlje zajednici evropskih država.

federalna.ba

kandidatski status
EU Marija Zaharova kandidatski status
0 23.12.2022 10:07
Milorad Dodik kandidatski status
0 17.12.2022 13:13
BiH EU kandidatski status
0 16.12.2022 21:18