videoprilog Anele Vejzović (Federacija danas)

Sattler: Kandidatski status jasan signal građanima da u BiH trebaju ostati i investirati

Dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europsku uniju (EU) veliko je priznanje Bosni i Hercegovini, ali i jasan signal građanima da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i osnivati obitelji, istaknuo je u ponedjeljak u Mostaru veleposlanik EU-a u BiH Johann Sattler.

On je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) studentima održao predavanje na temu "Kandidatski status BiH".

- Veliko mi je zadovoljstvo da sam u Mostaru, volim posjećivati sveučilišta, razgovarati i imati susrete upravo s mladim ljudima, studentima, a danas sam ovdje u svjetlu prošlotjedne odluke o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. To je značajan i velik trenutak koji sam po sebi predstavlja priznanje, ali s druge strane i zadaću za nove sazive na europskom putu - kazao je Sattler.

Istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina na dobrom putu sada kada joj je i službeno dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

- To je itekako jasan signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati, ali i da je ovo mjesto u kojem možete zasnovati svoje obitelji. Što se tiče ovih nekih materijalnih, financijskih aspekata, već postoje značajna sredstva koja su dostupna i koja se koriste, ali isto tako i ona koja su ostala neiskorištena, bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nepostizanju suglasnosti - kazao je Sattler.

Kao primjer kakve Bosne i Hercegovina benefite ima od Europske unije, Sattler je naveo primjer energetskog paketa pomoći koji je EU osigurala u vrijednosti od 70 milijuna eura.

- Cilj ovog paketa je pomoći upravo onim najsiromašnijim domaćinstvima i najugroženijim kategorijama društva u suočavanju sa značajnim porastom cijena energenata, tako da, što se tiče financijske pomoći, ona je postojala, postoji i nastavit će postojati i u budućnosti - istaknuo je.

Na putu za punopravno članstvo naredna faza za Bosnu i Hercegovinu je otvaranje pregovora.

- Na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva zemalja regije, od trenutka kandidatskog statusa do naredne faze potrebno je neke tri do četiri godine pod uvjetom da vlasti ispunjavaju svoje zadaće, a naredna faza je otvaranje pregovora. Da se to dogodi trebat će nam mnogo više napora i fokusa nego što je to ranije bio slučaj, a to je u suštini onih 14 ključnih prioriteta - naglasio je Sattler.

Dodao je kako su se u protekle dvije godine ostvarili određeni rezultati kada je u pitanju put BiH prema EU-u.

- Jutros sam imao priliku sastati se s gradonačelnikom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostara, a u porukama sa sastanka istaknuto je da su prethodne dvije godine zaista pokazale kako rezultati neće izostati kada se usmjerite na ono što je izvedivo. Jasno mi je da su se u proteklom periodu stvari pomakle naprijed, pokretale, i još uvijek je to pitanje koje treba rješavati, ali rezultati svakako ostaju. Nadam se da će mostarski tim u "drugom poluvremenu" nastaviti raditi u interesu građana i na osiguravaju one perspektive koju građani itekako željno očekuju - kazao je Sattler.

federalna.ba/Fena

Johann Sattler Mostar kandidatski status