Finci: Sve je u rukama visokog predstavnika i naših političkih lidera

"Približavamo se kraju prve runde izbornog procesa jer danas svi mi glasamo. Očito je sva ova gužva koja je nastala oko izbora u Federalni Dom naroda, koji se bira tek kad prvi krug izbora bude u cjelosti zatvoren", kazao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Sigurno je da se još uvijek nismo ništa složili, da je sve u rukama visokog predstavnika i naših političkih lidera koji su na zadnjem sastanku u Briselu obećali da će nakon završetka izbora pristupiti ozbiljnoj promjeni Federalnog Ustava i Izbornog zakona BiH koje će omogućiti da se Dom naroda FBiH izabere tako da sva tri kontitutivna naroda i grupa Ostalih budu ravnomjerno zastupljena. To će sigurno potrajati još neko vrijeme."

Ističe da se politička borba još nije privela kraju i da se još uvijek ne znaju rezultati.

"Nažalost, naši izbori su dali vjerovatno odgovore na neka pitanja a to bi koga bi željeli da nas vodi u narednom periodu. Niko nam nije najavio i rekao kako misli odgovoriti na svih 14 pitanja, kada to misli uraditi, kako misli angažovati sve građane ove zemlje da učestvuju u tome. Ali vjerujem da ćemo i to prevazići kao i sve što smo prevazišli", zaključio je Finci.

federalna.ba

Jakob Finci
Jakob Finci Dnevnik D
0 12.10.2023 20:48
Jakob Finci
0 02.03.2023 21:37