Festival 'Slovo Gorčina' obilježava 50 godina od osnivanja

Predsjednik Upravnog odbora U.G. "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar podsjetio je na pres konferenciji da je Festival "Slovo Gorčina" osnovan 1971. godine nakon smrti Maka Dizdara, kad je nekoliko entuzijasta iz Stoca odlučilo da u njegovu čast drži recital poezije na nekropoli stećaka Radimlja.

- Vremenom je to preraslo u jedan od značajnijih festivala u našoj državi. Danas je u drugom formatu, ali ipak je i dalje značajan i za Hercegovinu i za BiH - podvukao je Predsjednik Upravnog odbora U.G. "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar  i osvrnuo na činjenicu da Festival nema dovoljno podrške ni od jednog nivoa vlasti u BiH.

Predsjednik žirija nagrade "Mak Dizdar" književnik Semezdin Mehmedinović istaknuo je da kao neko ko je povezan s festivalom "Slovo Gorčina" ima priliku vidjeti koliko je taj festival danas dragocjen.

- Svi se sjećamo da je "Slovo Gorčina" bio jedan važan festival, još od 70-ih godina, a i danas se pokazuje kao dragocjen festival ne samo za južnu Hercegovinu ili Bosnu i Hercegovinu. To je jedan od rijetkih važnih regionalnih festivala - podvukao je Mehmedinović.

On je kazao da Festival "Slovo Gorčina" ima svoju fantastičnu demonstraciju u onome što zovemo prva neobjavljena knjiga na koji stiže veliki broj rukopisa. Tako je ove godine na konkurs za prvu neobjavljenu knjigu stigao 51 rukopis.

- Tu se pojavljuje nešto čarobno, a to je kvalitet - ustvrdio je Mehmedinović.

On je rekao da je žiri izabrao 10 rukopisa te će biti težak posao da se odvoje tri najbolja.

- To je tako jedan čist, čedan, savršen prikaz onoga što se ovdje piše - podvukao je između ostalog Mehmedinović.

On je također apelovao i na odgovorniji odnos prema Festivalu "Slovo Gorčina", zapitavši se da li će ako država ne reaguje i ne pomogne tom festivalu on moći i opstati.

Režiserka performansa "E da ednom prestanu gorčine..." Sabrina Begović Ćorić govorila je o tome koliko je poezija Maka Dizdara izazovna i za perfomativnu umjetnost.

Pored tradicionalne dodjele nagrade "Mak Dizdar" mladim pjesnicima, u ovogodišnjem programu naći će se i performans "E da ednom prestanu gorčine..." koji režira Sabrina Begović Ćorić, nastup beogradskog elektro-akustičnog muzičara Kira i video umjetnika Boba Blagočestivog, izložbe grafika Dževada Hoze, fotografija Alexa Elene i VR iskustva Zlatana Filipovića, promocije knjiga Adnana Žetice, Elvedina Nezirovića i Adnana Repeše, filmovi "Indexi", "Scream for me Sarajevo" i "Nek je što šarenije", te nastupi austrijskog benda Orient Okzident Express, bubnjara Alexa Elene, dj-a AudioInFunktion, te Nermina Alukića Čerkeza, kao i niz diskusija, tribina i okruglih stolova.

Na pogubnost ovakvog odnosa vlasti prema kulturu ukazao je i Semezdin Mehmedinović:

( Dunja Jelovac )

Slovo Gorčina festival radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
sport Federalni radio
0 10.12.2023 23:32
Vijesti u 22 Federalni radio
0 10.12.2023 22:59
sport Federalni radio
0 10.12.2023 18:02
Vijesti u 17 Federalni radio
0 10.12.2023 18:01
Vijesti u 12 Federalni radio
0 10.12.2023 12:21
sport Federalni radio
0 09.12.2023 23:10