Euro i funta pod pritiskom zbog širenja novog soja koronavirusa

Euro i funta pod pritiskom zbog širenja novog soja koronavirusa

Euro i funta ostali su u utorak pod pritiskom prodaja na deviznim tržištima jer je širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji blokiralo ključne trgovinske rute i izazvalo kaos u lancu opskrbe, a ističe i vrijeme za sklapanje dogovora s EU-om o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Tečaj eura oko podneva je tako iznosio 1,2219 dolara, oslabivši oko 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Funta je istodobno oslabila oko 0,6 posto i njome se oko podneva trgovalo po 1,3388 dolara. U ponedjeljak je zbog nove krize izazvane novim sojem koronavirusa prema dolaru oslabila oko 2,5 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 90,31 bod, ojačavši gotovo 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Američki Kongres u ponedjeljak je odobrio novi paket poticaja vrijedan oko 900 milijardi dolara, osiguravši time spas gospodarstvu i pojedincima pogođenima pandemijom covida-19.

Dolar je ojačao i 0,1 posto prema jenu u odnosu na završetak trgovanja dan ranjije, na 103,40 jena.

Razgovori između francuske i britanske vlade o ponovnom otvaranju granice na kojoj je zapelo na stotine kamiona, kao i izvješća koja sugeriraju pomak u trgovinskim pregovorima Britanije i EU-a ipak su pomogli ublažiti pritiske na slabljenje funte i eura.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za promet roba i putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa. Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati, tako da kamioni i trajekti iz Dovera ne smiju prometovati.

Vlada premijera Borisa Johnsona nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta i to devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a.

Od pozitivnih vijesti za funtu izdvajaju se najnovije revidirane procjene britanskog statističkog ureda ONS-a koje pokazuju nešto brži rast u trećem kvartalu nego se prvotno procijenilo. U trećem kvartalu gospodarstvo je poraslo rekordnih 16 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem, dok je u prvoj procjeni rast bio procijenjen u visini 15,5 posto. U usporedbi s trećim tromjesečjem lani, gospodarstvo je pak palo za revidiranih 8,6 posto, objavio je u utorak ONS.

federalna.ba/Hina

Aleksandar Vučić
0 18.08.2022 20:43
Italija
0 18.08.2022 20:00
Tayyip Erdogan Volodimir Zelenski Antonio Gutteres Ukrajina
0 18.08.2022 19:45
Njemačka plin porez
0 18.08.2022 19:05