Egzodus Rusa nakon najave o djelimičnoj mobilizaciji
(Izvor: BBC)

Egzodus Rusa nakon najave o djelimičnoj mobilizaciji

Rusi pokušavaju napustiti zemlju kako bi izbjegli vojni poziv za rat u Ukrajini. Redovi su se formirali na graničnim prijelazima otkako je predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju, koja bi se odnosila na 300.000 ljudi.

Kremlj tvrdi da su izvještaji o bijegu vojno sposobnih muškaraca pretjerana, ali na granici s Gruzijom stvorile su se kilometrima dugi kolone vozila u kojima su muškarci koji pokušavaju pobjeći od rata.

Neki od onih koji su krenuli u susjednu zemlju biciklima su zaobišli kolone automobila i izbjegli zabranu prelaska granice pješice.

Gruzija je jedna od rijetkih susjednih zemalja u koju Rusi mogu ući bez podnošenja zahtjeva za vizu. Finska, koja dijeli 1.300 kilometara granice s Rusijom, zahtijeva vizu za putovanje, a također je izvijestila o povećanju prometa tokom noći, javlja BBC.

Za ostala odredišta do kojih se može stići zračnim putem - poput Istanbula, Beograda ili Dubaija - cijene karata su drastično skočile odmah nakon objave vojnog poziva, a karte za neka odredišta su potpuno rasprodane.

Turski mediji izvijestili su o velikom porastu prodaje karata u jednom smjeru, dok preostali letovi do odredišta do kojih se može doći bez viza mogu koštati hiljade eura. 

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova signalizirala je u četvrtak da su Rusi koji bježe od mobilizacije dobrodošli u njezinu zemlju.

Nancy Faeser rekla je da će dezerteri kojima prijeti "teška represija" dobiti zaštitu zavisno od svakog slučaja, nakon sigurnosnih provjera. Litvanija, Latvija, Estonija i Češka imale su drugačiji ton, naglašavajući da neće pružiti utočište Rusima koji bježe.

Poziv je u utorak izazvao proteste u velikim ruskim gradovima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, što je rezultiralo hapšenjima 1.300 ljudi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da se odupru mobilizaciji tokom svog noćnog obraćanja u četvrtak.

federalna.ba/Fena

Rusi odlazak djelimična mobilizacija
Aziz Đipa odlazak Dnevnik 2 Institut za razvoj mladih KULT
0 13.11.2022 21:52
medicinski radnici odlazak USK
0 08.11.2022 19:35
Ukrajina Rusi poginuli vojnici
0 08.11.2022 14:17
Federalni radio cijene odlazak korupcija
0 28.10.2022 17:01
Volodimir Zelensky Rusi taktika
0 27.10.2022 08:06