videoprilog Azre Bećirović (Dnevnik 2)

Iz Požarnice odlaze i oni koji su se vratili

Život bez električne energije, vode, pristupnog puta – ovo su samo neki od problema koji prate povratnike. Dodatni problem je i izostanak prilika za posao i uslova na osnovu kojih bi mogli obezbijediti egzistenciju. Kada sve to izostane - i oni koji su se vratili na svoja ognjišta budu prinuđeni da ponovo odlaze. Takvo što pristno je u Požarnici, naselju na obroncima Majevice, nadomak Tuzle. Požarnica je najveće tuzlansko naselje sa stanovništvom srpske nacionalnosti.  U ovom mjestu prije rata je živjelo više od  šest hiljada osoba, a prema zadnjem popisu stanovništva - svega 190.

Napuštene kuće i  makadamski putevi. Požarnica. Tamo se Radislavka Dragić s porodicom vratila 2003. godine. Kaže, s jednom torbom su otišli i s istom se vratili, te počeli život od nule. Danas se bave zemljoradnjom, imaju stado ovaca i plastenike.

„Ja se ne bunim i milo mi je. Kažem svakome. Da je sreće, oni naši što su odavde otišli u Bijeljinu - žele koru hljeba, da se vrati na svoje, da radi zemlju, da ima. Ima svega, samo radi. Ako nećeš raditi, nećeš ni imati“.

Prvi komšija udaljen oko kilometar, a živi sama, priča nam Slavka Kukarić, koja se našoj ekipi obradovala, jer smo, kako kaže, jedni od rijetkih koji su je posjetili.

„Obraduješ se kada neko naiđe da pričaš. Malo jedino subotom ima vikendaša“.

Porodica Dragić i njihove komšije, osim loših puteva, najviše problema imaju zbog nedostatka vode, pa su prinuđeni sakupljati kišnicu. Naročito im je to veliki problem u ljetnim mjesecima.

„Nemamo vode. Dolazili su, mjerili od šume do izlaza sa ceste, do nas. Kažu - treba neka veća pumpa. Ima nas ovdje 25 kuća koji smo se prijavili. Išli smo u mjesnu zajednicu, išli smo svugdje“.

Član Savjeta MZ Požarnica Zoran Jovanović navodi kako je ovdje povratak bio jako dobar u početku: „Vraćali su se ljudi, porodice sa djecom, škola je imala kapacitet da to sve primi. Nažalost, zbog nemanja ove odgovarajuće komunalne infrastrukture, mnogi su napustili ta područja“.

Iz Gradske uprave Grada Tuzla ističu da imaju u planu u Požarnici ove godine upravo raditi na sanaciji  puteva i širenju vodovodne mreže. Grad je aplicirao i prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, a ako dobiju sredstva, planirano je da se u Požarnicu uloži oko milion i po maraka.

„Ako ne budemo imali tih sredstava, iako mislim da ćemo veći dio dobiti, oko 750 hiljada maraka ćemo uložiti u Požarnicu“, kaže Miralem Mulać, šef Službe za komunalne poslove i izgradnju Grada Tuzla.

Od prestanka rata do danas o povratku se mnogo priča. No, čini se da su neka mjesta ostala na dnu liste, pa iz njih ponovo odlaze i oni koji su se vratili, baš kao što je slučaj u Požarnici.

federalna.ba

Požarnica povratak odlazak
povratak odgođen misija Međunarodna svemirska stanica
0 06.02.2024 10:10
Rafael Nadal povratak Novak Đoković
0 27.12.2023 12:22
Marko Mišić Derventa povratak povratnici
0 18.11.2023 18:13