Dvoje mladih Rusa osuđeno na tri i po godine zatvora zbog veza sa organizacijom Navaljnog
(Izvor: Arhiv)

Dvoje mladih Rusa osuđeno na tri i po godine zatvora zbog veza sa organizacijom Navaljnog

Dvoje mladih Rusa osuđeni su u sudu u Moskvi na tri i po godine zatvora zbog rada za "ekstremističku" organizaciju opozicionara Alekseja Navaljnog, javili su danas ruski mediji.

Prema portalu Mediazona, specijalizovanom za izvještavanje o političkim represijama, Alena Olehnovič (22) i Ivan Trofimov (23) uhapšeni su u julu 2023. i početkom augusta određen im je pritvor u očekivanju suđenja. Presuda je donesena juče, prema obavještenju na siteu suda Horočiovski u Moskvi. 

Dvoje osumnjičenih su optuženi za "učestvovanje u ekstremističkoj organizaciji", što je krivično djelo za koje prijeti šest godina zatvora. Prema Mediazoni optuženi su za veze sa ilegalinim ćelijama organizacije Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru sredinom februara. Organizacija Navaljnog je 2021. godine proglašena "ekstremističkom" u Rusiji i zabranjena.

Poslije te zabrane većina saradnika glavnog opozicionara Vladimira Putina napustilo je zemlju da izbjegne sudsko gonjenje. Više aktivista ipak je ostalo i osuđeni su na teške kazne. Prema nevladinoj organizaciji Memorijal, Alina Olehnovič i Ivan Trofimov bili su prije hapšenja studenti umjetnosti u instituciji povezanoj sa Visokom ekonomskom školom Moskve, jednim od najuglednijih univerziteta u zemlji.

U oktobru 2022. godine nekoliko dana poslije objave o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji za borbe u Ukrajini, tim Navaljnog je saopštio da nastavlja aktivnosti u zemlji uz uvjeravanja da će štititi anonimnost osoba koji doprinose.

Navaljni je sam riješio da se vrati u Moskvu u januaru 2021. godine, pet mjeseci pošto je preživio trovanje. On je odmah po povratku bio uhapšen i osuđen na teške zatvorske kazne koje je služio u sve težim uslovima. Umro je 16. februara u arktičkom zatvoru.

federalna.ba/Beta

Rusi presuda Alexei Navalny
Alen Pleh presuda
0 24.04.2024 16:14
presuda obljuba djevojčice
0 29.03.2024 13:53
Sado Đugum presuda
0 27.03.2024 14:59
Janja Sud BiH drugostepena presuda presuda
0 11.03.2024 16:53