videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Editi Mulaosmanović nagrada „Mustafa Ćeman“ za doprinos biliotekarstvu

U okviru redovnih godišnjih aktivnosti, Opća biblioteka u Tešnju organizirala je okrugli sto o značaju i statusu javnih ustanova kulture, među kojima su i biblioteke. O trenutnoj situaciji u bibliotekarstvu i izdavačkoj djelatnosti govorili su bibliotekari i predstavnici vlasti, a bila je ovo prilika i za četrnaestu dodjelu prestižne nagrada „Mustafa Ćeman“ za izuzetan doprinos u bibliografiji i biliotekarstvu u našoj zemlji.

Organiziranjem okruglog stola u Općoj biblioteci u Tešnju su još jednom upozorili na težak položaj u kojem se nalaze ustanove kulture, a posebno bilioteke u našoj zemlji.

Nina Bunjevac-Salkić, predsjednica Društva bibliotekara FBiH, ističe kako su bibliotekari nekada bili najučeniji ljudi u državama: „Cilj nam je vratiti biliotekarstvu zasluženo mjesto. Vratiti opću naobrazbu bibliotekaru, ali i vratiti dignitet općenito toj profesiji i, s druge strane, insistirati na čitanju, na razvijanju ljubavi prema knjizi“.

Osim zastarjelih zakona i lošeg materijalnog statusa bibliotekara, veliki problem predstavlja i podjela nadležnosti izmedju lokalnih zajednica, kao osnivača, i viših organa vlasti koji finansiraju ovaj sektor.

„One su napravljene na tom principu da ih je lokalna zajednica oformila. Ona imenuje i upravne odbore i direktore i sve, a kompletan oblik finansiranja je prebacila na kanton“, kaže pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK-a Marinko Tokić (HDZ BiH).

U čast našeg najvećeg bibliografa Mustafe Ćemana, ove godine je istoimena nagrada za doprinos u bibliografiji i bibliotekarstvu dodijeljena 14. put. Laureat je Edita Mulaosmanović, rukovoditeljica Univerzitetske bilioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Kako je kazao Osmo Hurić, direktor JU Opća biblioteka Tešanj, nagrada se dodjeljuje ne samo da bi se popularizirala bibliotka u Tešnju nego i da bi se odala čast Mustafi Ćemanu, ljubitelju knjige koji je zaslužan za sve što danas imaju.

„Zahvalna sam onima koji su me podržali u mojoj matičnoj ustanovi - 24 godine sam u Univerzitetskoj biblioteci i u bibliotečkoj djelatnosti, ovo je zaista kruna“, izjavila je Mulaosmanović.

Uprkos eri digitalnih medija i brojnih teškoća, biblioteke su ispunile osnovnu zadaću - bile su na usluzi čitaocima.

federalna.ba

Mustafa Ćeman Edita Mulaosmanović bibliotekarstvo nagrada
Svjetski dan Crvenog križa nagrada MUP ZDK
0 17.05.2024 09:08
Islam Khalilov teroristički napad Moskva nagrada
0 27.03.2024 09:02
Denis Muhović karate nagrada nagrade
0 27.02.2024 17:26