videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Državni budžet ni u najavi - od ekonomski ključnog do političkog dokumenta

Državni budžet i dalje je neizvjestan. Najavljeni iznos i potrebe institucija se ne podudaraju. Razlog više za neusaglašenost unutar vladajuće koalicije. A posljedice štetne za državu, jer dok je kašnjenje budžeta u sjeni političkih uslovljavanja, državne institucije su sve bliže privremenom finansiranju.

Godina pri kraju - budžeta nema. Nakon ovogodišnjeg, prvobitno označenog kao historijskog, slijedi promjena. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) nudi izbor: manji iznos ili privremeno finansiranje. Iako je osnova za neometano funkcioniranje institucija, budžet je za vladajuće, čini se, samo još jedan politički dokument u nizu.

“Zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi određena racionalizacija. Nismo dobili odgovore. Sada je naša obaveza unutar Ministarstva da predložimo budžet koji podrazumijeva upravo ispunjavanje tih kriterija. Taj budžet se, vjerovatno, velikom broju njih neće svidjeti”, rekao je Amidžić.

“Sasvim sigurno nećemo ići ispod budžeta koji je bio u 2023. godini”, poručio je Predrag Kojović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH (NS).

“Tu stvar trebamo usaglasiti s partnerima kako bi paralelno dok se usvajaju proračuni na entitetskoj razini bio usvojen proračun na razini Bosne i Hercegovine”, istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZBiH.

Usvajanje bi moglo ići teže, a pitanje budžeta pretvoriti u još jedan od problema u vladajućoj koaliciji. Iz Federacije jedno, iz resornog ministarstva, pak, drugo - štednje. Troškovi institucija neopravdani, višak novca ostaviti entitetima. Pa tako umjesto odgovora na budžetske zahtjeve, korisnike poziva na restrikcije. Posebno sporan zahtjev Ministarstva odbrane i jasna poruka ministra Zukana Heleza da za svoje ministarstvo umanjeni budžet neće prihvatiti.

“Realan život se odvija u entitetima, općinama i kantonima, a ne samo u ovim našim institucijama. S druge strane, struktura našeg budžeta je apsolutno potrošačka. Da li smo svjesni da od tog iznosa 963 miliona KM se potroši isključivo na plate i različite vidove primanja - milijardu KM”, naveo je Amidžić.

“Od ove cifre koju sad imamo budžet za Oružane snage sigurno neće ići dolje jer ja to neću dozvoliti- Znači, može biti samo povećan, a umanjen više nikad ne može biti”, poručio je Helez.

Manje državi da bi entiteti dobili više nije opravdana računica. O prioritetima nema rasprave.

“Prvo se namiri država - onoliko koliko su oni dogovorili da ide državi, pa onda se odvoji  za povrat, pa idu inostrani krediti i ostalo se dijeli srazmjerno procentima o krajnjoj potrošnji entitetima. Znači, što više državi, manje entitetima”, objašnjava ekspert za ekonomiju Svetlana Cenić.

Prema posljednjoj informaciji iz Ministarstva finansija, Nacrt budžeta je u pripremi. Plan je bio da do Vijeća ministara BiH dođe još prošlog mjeseca, no nije realiziran. U zavisnosti od sadržaja i stepenice su mu upitne. Prvo mora proći Predsjedništvo BiH pa tek onda parlamentarnu proceduru. A na ovoj prvoj, ukoliko ostane u najavljenoj formi, od tri siguran je samo jedan glas.

federalna.ba

budžet budžet BiH
Skupština TK budžet
0 21.02.2024 15:35
Vlada TK budžet proračun
0 13.02.2024 17:32
Toni Kraljević budžet proračun
0 25.01.2024 18:40
Dom naroda Dom naroda FBiH budžet proračun
0 25.01.2024 18:31
Mostar Grad Mostar budžet proračun
0 25.01.2024 17:08