Drugačija Srbija, prva epizoda

Dok murali osuđenim ratnim zločincima niču Srbijom, aktuelizirala se ideja o snimanju  serijala koji bi ukazao da ti ili slični murali godinama Srbijom i padaju, protivnici i pristalice vlasti se decenijama sukobljavaju, javno, pa i kroz manje ili veće srbijanske proteste. 

O tome, o Miloševićevom ubijanju svega i svih koji nisu dozvoljavali širenje ideje o Velikoj Srbiji, o decenijama bivstvovanja Balkana i odbacivanju nacionalizma govorit će u novom dokumentarnom serijalu Federalne TV osobe koje su se režimima suprostavljale i suprostavljaju. Osobe koje su preciznim i otvorenim, a često vrlo rizičnim javnim istupima kritikovali srbijanske vlasti sve od '90-ih do danas, protestvovali protiv diktature, medijskog jednoumlja i pogotovo protiv ubijanja. 

Serijal će kroz svjedočenje Latinke Perović prikazati vinovnike Titovog doba iz kojih su  liberali, pa i srbijanski, povukli korijene. Neki od sagovornika i to Nataša Kandić, Nenad Čanak, Vuk Drašković, reći će kako su bili izloženi različitim napadima, nerijetko linču javnosti, čak i prijetnjama smrću. Čut će se od drugih sagovornika zašto su ih nazivali izdajnicima, kako su u ratnim danima pohodili Sarajevo, kako su se Zoran Živković, Čedomir Jovanović, DOS u cjelini, suprostavili ubicama Zorana Đinđića, kako su se građanski orijentirani ljudi sukobljavali sa srbijanskim vođama, počev od Miloševića, kako je živjeti u Srbiji kojom vlada  Vučić. 

Serijal kao troepizodni program gledat ćete  četvrtkom počev od 24.marta. Autorka serijala je Elma Kazagić, a najužu ekipu koja je na projetu radila čine snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo. 

federalna.ba

drugačija srbija
drugačija srbija
0 07.04.2022 21:54
drugačija srbija
0 31.03.2022 22:29
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15