Drugačija Srbija, druga epizoda

Prije 30 godina srbijanska vojska i policija hapsili su ljude koji su bježali iz BiH i isporučivali ih u ruke Mladićevih trupa. O tome, te učešću srbijanskih paravojnih formacija u Krajini, u drugoj epizodi serijala Drugačija Srbija svjedoči Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu.

Istovremeno, drugi sagovornici govore kakvim su sve torturama, prijetnjama i podvalama bili izloženi u tom periodu, od onih verbalnih uvreda do hapšenja i premlaćivanja u zatvoru, jer su dizali glas protiv rata i postupanja Miloševićevog režima. 

Vinovnici tog vremena svjedoče i o životu "na crno" pod sankcijama, također i o protestima kojima su Miloševića politički potukli, o bitci na asfaltu sa Crvenim beretkama koji se dižu zbog isporučivanja zločinaca Hagu,  govore o političkim ubistvima tog vremena o kojima se i danas malo zna. 

Autorka serijala Elma Kazagić za sagovornike je imala Zorana Živkovića i Čedomira Jovanovića, najbliže saradnike ubijenog premijera Zorana Đinđića, a pred kamerama FTV bili su i Vesna Pešić, Ivan Čolović, te novinari, historičari, iskonski borci za ljudska prava. 

federalna.ba

drugačija srbija
drugačija srbija
0 07.04.2022 21:54
drugačija srbija
0 24.03.2022 21:40
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15