Proljetna sezona Dokumentarnog četvrtka: Drugačija Srbija

U program Federalne televizije vraća se ciklus Dokumentarni četvrtak. Proljetnu sezonu otvara dokumentarni serijal iz tri dijela autorice Elme Kazagić „Drugačija Srbija“.

Dok murali osuđenim ratnim zločincima niču Srbijom, aktuelizirala se ideja o snimanju serijala koji bi ukazao da ti ili slični murali godinama Srbijom i padaju, protivnici i pristalice vlasti se decenijama sukobljavaju, javno, pa i kroz manje ili veće srbijanske proteste. 


O tome, o Miloševićevom ubijanju svega i svih koji nisu dozvoljavali širenje ideje o Velikoj Srbiji, o decenijama bivstvovanja Balkana i odbacivanju nacionalizma govorit će u novom dokumentarnom serijalu Federalne TV osobe koje su se režimima suprostavljale i suprostavljaju. Osobe koje su preciznim i otvorenim, a često vrlo rizičnim javnim istupima kritikovali srbijanske vlasti sve od devedesetih prošlog stoljeća do danas, protestvovali protiv diktature, medijskog jednoumlja i pogotovo protiv ubijanja. 


Serijal će kroz svjedočenje Latinke Perović prikazati vinovnike Titovog doba iz kojih su liberali, pa i srbijanski, povukli korijene. Neki od sagovornika i to Nataša Kandić, Nenad Čanak, Vuk Drašković, reći će kako su bili izloženi različitim napadima, nerijetko linču javnosti, čak i prijetnjama smrću. Čut će se od drugih sagovornika zašto su ih nazivali izdajnicima, kako su u ratnim danima pohodili Sarajevo, kako su se Zoran Živković, Čedomir Jovanović, DOS u cjelini, suprostavili ubicama Zorana Đinđića, kako su se građanski orijentirani ljudi sukobljavali sa srbijanskim vođama, počev od Miloševića, kako je živjeti u Srbiji kojom vlada Vučić. 

Autorica serijala je Elma Kazagić, a najužu ekipu koja je na projetu radila čine snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo. 

Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
'Rođeni' Dokumentarni četvrtak
0 23.06.2022 21:40
drugačija srbija
0 07.04.2022 21:54
drugačija srbija
0 31.03.2022 22:29
drugačija srbija
0 24.03.2022 21:40
Dokumentarni četvrtak Zaim, čovjek s osmijehom
0 25.11.2021 22:36
lana bijedić Slučaj: Lana Bijedić Dokumentarni četvrtak
0 18.11.2021 21:09