videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Doček Božića u duhu tradicije kod porodice Anić

U savremenom svijetu pripreme za Božić kreću s decembrom, kupovinom poklona, paljenjem svijeća i kićenjem bora. Ipak, postoje porodice koje i uprkos obavezama uspijevaju radost Božića dočekati na pravi tradicionalni način. 

U porodici Anić devet nedjelja pred Božić moljenju krunice pridružuju se svi članovi porodice, od najmlađih do najstarijih, a pred sami blagdan pridružili su se i članovi iz dijaspore. Ipak, Božiću se i u ovoj porodici najviše raduju djeca.

"Moje ime znači Bog s nama i zato mi je najdraži Božić. Najdraži kolači su mi oraščići, a mami smo pomagali da napravi razne kolače", kaže nam najmlađi Emanuel, a njegov brat Ivan dodao je: "Pravimo s mamom i braćom kolače koje stavimo u frižider ili napolje, gdje je hladno, da oni malo stvrdnu, to nosimo u školu i podijelimo s drugarima i obiteljima."

A do Badnje večeri teku završne pripreme koje se tradicionalno prenose s generacije na generaciju, od čišćenja kuće, kićenja bora pa do spravljanja kolača.

"Neki tradicionalni kolači su šape, oblatne, salnjaci, ali ima dosta i ovih modernijih, njih malo više jer su djeca njima sklonija, pravimo obje vrste pa ko šta voli", kroz osmijeh je ispričala Biljana, a njen suprug Josip dodaje: 

"Tu Badnju večer se obično kod mame, pošto su oni na prizemlju, mi smo na katu. Tu se skupimo, onda djeca obično idu na ponoćku, mi stariji ostajemo, dočekujemo njih s polnoćke, i naravno, kada krene već prvi dan Božića, ide se na misu, tada dolaze gosti i prijatelji". 

Uz običaje i vjeru u odgoju svoje djece, porodica Anić pronalazi uporište za zdrav život u savremenom svijetu. U tom duhu i radnike svoje porodične firme nisu zaboravili nagraditi tradicionalnom božićnicom.

federalna.ba

Božić
Božić Mostar SPKD Prosvjeta Prosvjeta
0 08.01.2022 21:06
Bijeljina Božić
0 07.01.2022 19:06
Novak Đoković Instagram Božić
0 07.01.2022 15:09
Božić Isus Manstir Tavna
0 07.01.2022 12:23