Delić: Pristupanje Mehanizmu EU za civilnu zaštitu veoma značajno za BiH

Bosna i Hercegovina je zvanično postala članica porodice 27 zemalja Evropske unije koje čine Mehanizme civilne zaštite. O značaju pristupnice Mehanizmima civilne zaštite i provedenom projektu u Federaciji danas smo razgovarali sa Harisom Delićem, projektnim menadžerom tima Asocijacije za upravljanje rizicima u provođenju projekata Evropske unije za bolju civilnu zaštitu. 

BiH pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o članstvu BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, potpisan je danas u Sarajevu.  Dokument, kojim se otvara mogućnost daljnjeg jačanja sigurnosnog sistema, odnosno segmenta zaštite i spašavanja u BiH, potpisali su ministar...

Kaže da je ovo jedinstven pristup da je jedna nevladina organizacija bila ispred države na čelu projekta.

"Ovo je veliki značaj i za Asocijaciju AZUR, naravno i za nevladin sektor, ali prvenstveno za BiH. Od danas smo punopravna članica EU u sistemu zaštite i spašavanja.To je ogroman korak i prizivam da je ovo prvi korak i da će i ostale strukture u svojim nadležnostima početi da ulaze u ove mehanizme EU."

Pojašnjava da je projekt bio jako zahtjevan jer smo se od 2020. nalazili u periodu svjestke pandemije koronavirusa.

"Sve aktivnosti su bile zaustavljene na svjetskom nivou. Mi smo određene aktivnosti morali usporiti, ali smo ih proveli bez ijedne zaraze, povrede ili bilo kakvog incidenta. Također, BiH je bila u najvećoj političkoj krizi, ali mi smo uspjeli sve nivoe privoliti, motivirati, inspirirati kolege iz svih civilnih zaštita i nije se desilo odbijanje nijednog projektnog zadatka."

Delić ističe da je Asocijacija AZUR radila kompletne logističke pripreme.

"Novac EU je morao biti iskorišten onako kako je trebalo. Novac, sve strukture i znanja koja su trebala da se prenesu su iskorištena na najbolji način."

Smatra da Evropa i EU vide značaj i potrebu da se ovaj dio Evrope integrira u EU.

"Naravno, to ne znači da ćemo nekim prečicama doći do EU."

federalna.ba

Haris Delić Asocijacija za upravljanje rizicima u BiH Mehanizam EU za civilnu zaštitu
Mehanizam EU za civilnu zaštitu
0 06.09.2022 13:04
Haris Delić Civilna zaštita
0 19.06.2021 18:30
Haris Delić Asocijacija za upravljanje rizicima u BiH
0 14.12.2020 19:56