Delić: Do kraja godine aplikacija za Mehanizam civilne zaštite u EU

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ravnateljstvo za civilnu zaštitu Republike Hrvatske uz podršku nevladine organizacije Asocijacija za upravljanje provode projekat „EU za bolju civilnu zaštitu".

U Neumu obuka za interventne i spasilačke timove za bolju civilnu zaštitu

U Neumu je održana obuka za interventne i spasilačke timove u okviru projekta EU za bolju civilnu zaštitu – izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije. Projekat provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske...

Ovo je projekat koji finansira Evropska unija i vrijedan skoro milion i po eura.

O ciljevima projekta i višegodišnjoj saradnji u emisiji Federacija danas govorio je predsjednik Asocijacije za upravljenje rizicima Haris Delić.

Bosna i Hercegovina jedina u regiji, istakao je, nije dijelom Mehanizma civilne zaštite EU i upravo se to ovakvim projektima želi riješiti kako bi zemlja pri kraju ove godine aplicirala za ulazak u Mehanizam.

- On će nam sigurno pomoći kada budemo trebali uputiti pomoć prema vani ili primiti međunarodnu pomoć - istakao je Delić.

Kaže da Bosna i Hercegovina ima jako komplikovane procedure koje su bile uzrokom problema u prijemu međunarodne pomoći za vrijeme velikih poplava koje su zadesile zemlju 2014. godine.

- Avioni su stajali na pisti i ono što je bilo u njima nismo mogli koristiti jer se nije znalo ko treba potpisati uzimanje te pomoći koja je dolazila na lokaciju unutar BiH. Važno nam je da znamo ko šta radi, ko preuzima određeni dio odgovornosti i upravo Mehanizam civilne zaštite EU u tome će nam pomoći - zaključio je Delić.

federalna.ba

Haris Delić Civilna zaštita
Civilna zaštita Grad Zenica
0 25.10.2023 13:16
USK Civilna zaštita Ličko-senjska županija
0 10.10.2023 17:12
Goražde pokazna vježba Civilna zaštita
0 16.09.2023 14:31
Civilna zaštita Civilna zaštita KS pomoć Slovenija
0 12.08.2023 12:45