videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Predizborna križaljka u RS-u: Sastavlja li se ili rastavlja opozicija?

Opozicija od jučer ima jednog kandidata. Za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike Srpske. Ime Jelene Trivić brzo je odjeknulo, a o imenu za člana Predsjedništva još se mudro šuti ili jedinstva nema. Da li će svi ostati složni do oktobra 2022. teško je predvidjeti, jer već je lider DNS-a prijetio formiranjem trećeg bloka. 

Jučer je odjeknula vijest da je Jelena Trivić PDP-ova kandidatkinja za jednu od dvije funkcije na općim izborima 2022. godine. Dakle, jedna fotelja, čini se, dogovorena. PDP zadovoljan, zadovoljni izborom i partneri.

"Ona ima veliku popularnost u narodu, obrazovana je, popularna, postaje prepoznatljiva, porodična, tako da ona je odličan kandidat", ocijenio je Nebojša Vukanović, nezavisni zastupnik u NSRS-u.

Jelena Trivić kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a

Nakon dugo spekulacija o pojedinačnim funkcijama na predstojećim izborima, već smo dobili službeno ime prvog kandidata. Višesedmična borba unutar opozicionih redova u Republici Srpskoj tako je ušla u novu fazu. Iako je DNS više puta upozoravao da bi bilo kakva kandidatura bez do...

"Ne sumnjam da će to svoje znanje, umijeće, energiju i rekao bih popularnost izraziti i na opštim izborima 2022. godine", poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Drugi kandidat opozicije još nije imenovan, dogovori, kako kažu, u toku. Ipak, lider SDS-a poručuje jasno da će jedan od kandidata biti član njegove stranke, dok Vukanović koji, istina, djelujuje u Klubu SDS-a, ali se vodi kao samostalni zastupnik, nešto skromnije izražava želju da fotelja u državnom Predsjedništvu bude njegova.

"Srpska demokratska stranka će imati svog kanidata u jednoj od dvije inokosne pozicije. Za koju poziciju - to ćemo se dogovoriti s našim partnerima s kojima budemo u opozicionom bloku", dodaje Šarović.

"Ukoliko ankete pokažu da imam veliku popularnost u narodu i ukoliko opozicione stranke podrže, prihvate rezultate ankete i istraživanja, svakako sam i ranije i sada izrazio spremnost da prihvatim tu kandidaturu, koja je velika obaveza, ali i velika čast", istakao je Vukanović.

Njihov do sada opozicioni kolega Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, ranije je spominjao formiranje trećeg bloka ukoliko kandidati budu imenovani bez dogovora. Za Jeleninu kandidaturu kaže da je obaviješten unaprijed putem telefona, a za sljedećeg kandidata poručuje da očekuje dogovore. Ipak, ne isključuje mogućnost samostalnog djelovanja ako kandidat ne bude zajednički kandidat cijele opozicije. 

"U ovom trenutku da li će biti formiran treći blok ne zavisi od DNS-a, isključivo zavisi od SDS-a i PDP-a. Ukoliko oni ne prihvate našu spremnost i ispruženu ruku, normalno je da ćemo mi odlučiti kako politički dalje djelovati. Možda nije pravi naziv treći blok, možda je bolji naziv drugi opozicioni blok u RS-u", naveo je Nešić.

No pitanje je može li opstati kao takav ili će s vremenom postati opozcija opozciji, odnosno vratiti se u nekadašnje redove. Pitanje je i da li će, ukoliko izuzmemo Nešića, preostala trojka ostati trojka. Ili će ih i prije izbora posvađati fotelje.

federalna.ba

Republika Srpska opozicija izbori