videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Jelena Trivić kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a

Nakon dugo spekulacija o pojedinačnim funkcijama na predstojećim izborima, već smo dobili službeno ime prvog kandidata. Višesedmična borba unutar opozicionih redova u Republici Srpskoj tako je ušla u novu fazu. Iako je DNS više puta upozoravao da bi bilo kakva kandidatura bez dogovora značila i njihov izlazak iz ujedinjenog opozicionog bloka, čini se da su mu dojučerašnji partneri jasno rekli kako nisu raspoloženi za dalju saradnju.

Jelena Trivić iz PDP-a biće jedna od kandidata za dvije inokosne funkcije na izborima koji će biti održani u oktobru 2022. godine. Prema riječim predsjednika stranke Branislava Borenovića, očekivanje i želja vrha ove stranke je da ona bude kandidat za predsjednika Republike Srpske, ali će konačno usaglašavanje biti s drugim opozicionim strankama. Od šefa stranke o Jeleni Trivić samo riječi hvale:

„Jelena je pobjednički izbor, za bolju, slobodniju, zaposleniju, prosperitetniju, bogatiju, obrazovaniju, snažniju, razvijeniju, ali uspješniju, veseliju i ljepšu Republiku Srpsku.“

Borenović je već uvjeren u pobjedu Trivić, a nije propustio ni da zahvali aktuelnom Drašku Stanivukoviću, koji je, prema njegovim riječim, pokazao nevjerovatnu političku zrelost, što donekle i potvrđuju glasine da se razmatralo između ova dva imena. Trivić je u kratkom rezimeu istakla najveće probleme društva na koje misli da bazira svoju političku borbu, a naravno ekonomija je u prvom planu.

„Uglavnom sam se bavila negativnim pojavama, negativnim procesima, borbom protiv kriminala i korupcije i to mi je obaveza kao narodnog poslanika i moja kampanja neće biti negativna. Moja kampanja će biti kampanja programa, a ne kampanja prljavštine“, poručila je.

Da li će Trivić zaista ostati u trci za predsjednika, zavisiće najviše od SDS-a, najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj, koja zasad nije izašla s imenima svojih kandidata. Ipak, Branislav Borenović kaže da je o tome već obavijestio i njih, ali i DNS, koji je proteklih dana javno uslovljavao s kandidaturom na funkcije.

„O ovome danas je obaviješten i predsjednik SDS-a i gospodin Vukanović i predsjednici drugih opozicionih stranaka, jer naravno da je ovo jedna vrsta vrlo konkretnog djelovanja da u zajedničkom periodu dođe do konačne odluke oko zajedničkih kandidata. Isto sam tako razgovarao i obavijestio gospodina Nešića o našoj današnjoj namjeri i odluci“, izjavio je Borenović.

Tako je, čini se, PDP izborom Jelene Trivić jasno odgovorio na Nešićeve nedavne javne prozivke i priču o kandidatima iz svoje stranke.

„Ukoliko ostatak opozicije bez dogovora s nama, bez nekog sastanka s nama, ne znam u kom formatu i ne znam na čiju inicijativu, izađe s kandidatima na inokosnu funkciju, onda je neminovnost treći blok“, poručio je Nešić.

Tako će opozicija u Republici Srpskoj, prema ovim najavama, po ko zna koji put izaći razjedinjena i u više kolona na glasačkim listićima. S druge strane, stranke koje obnašaju vlast još mudro šute, prepuštajući opoziciji vrijeme za nove javne rasprave i svađu. Mada, ni tu ne treba biti pretjerano mudar, jer će, kao i do sada, kandidatura za funkcije biti u rukama SNSD-a.

federalna.ba

Jelena Trivić PDP izbori