videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade 'Meša Selimović'

Hrvatski književnik Damir Karakaš dobitnik je ovogodišnje nagrade Meša Selimović za roman „Okretište“. Dodjela nagrade održana je sinoć na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Tuzli, a održana je u okviru 21. međunarodnih književnih susreta „Cum grano salis“.

Književna nagrada Meša Selimović, kruna susreta “Cum grano salis” dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u protekloj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. U romanu "Okretište", nagrađeni autor Damir Karakaš čitaoce upoznaje o svome životu, emocijama i preživljenoj trauma.

"Ovo je sigurno jedna od najvažnijih nagrada. I zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac, bitan i za pisanje ovog romana, jer sam se služio njegovim savjetima o tome kako kad doživiš trauma ne treba žuriti. Treba pisati polako, biti strpljiv”, kazao je Karakaš.

Ove godine u uži izbor od predloženih 16 je ušlo pet romana. Odluka da roman “Okretište” dobije ovogodišnju nagradu nije bila ni jednoglasna ni jednostavna, budući da je svih pet romana skoro pa podjednako kvalitetno.

“Radi se o vrhunskom romanu koji je pisao iznimni stilist. Knjiga govori o događaju koji je obilježio njegov život. Na neki način, to je njegova životna priča, iznimno decentno ispričana”, naveo je predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović.

Dodjela nagrade Meša Selimović doprinosi i razvoju Tuzle i u tome je njena posebnost, pogotovo što je riječ o jedinstvenoj regionalnoj književnoj nagradi.

“Još je Miljenko Jerković 2007. godine rekao da je to najknjiževnija nagrada na prostoru bivše Jugoslavije zato što prevazilazi granice jedne države i spaja književnost”, istakla je pomoćnica gradonačelnika Tuzle Asja Redžić.

Upravo iz tog razloga su književni susreti Cum grano salis zaživjeli 2001. godine s ciljem obnove mostova saradnje i prevazilaženja granica među književnicima. 

federalna.ba

Cum Grano Salis Meša Selimović Damir Karakaš
Centar Safet Zajko Meša Selimović izložba
0 10.10.2023 00:01
Cum Grano Salis Bora Ćosić
0 07.10.2023 22:12
Dan planete Zemlje Federalni radio OŠ Meša Selimović Meša Selimović Zenica
0 22.04.2023 17:59
Zenica reciklaža recikliranje OŠ Meša Selimović Meša Selimović Federalni radio
0 20.04.2023 17:00
Ivo Andrić Meša Selimović Alma Skopljak
0 15.11.2022 18:35