Cjepivo Moderne vrlo učinkovito i nakon šest mjeseci
(Izvor: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Cjepivo Moderne vrlo učinkovito i nakon šest mjeseci

Novi članak objavljen u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine pokazuje da dvije doze cjepiva američke kompanije Moderne protiv covida-19 proizvode antitijela i nakon šest mjeseci.

Istraživanje se nastavlja kako bi se vidjelo koliko drugo se antitijela mogu detektirati u cijepljenih ljudi.

Visoka razina antitijela otkrivena je u svim dobnim skupinama koje su sudjelovale u kliničkim ispitivanjima. Bilo ih je više kod mlađih nego kod starijih ljudi.

Stručnjaci će nastaviti pratiti sudionike kako bi ustanovili kada zaštita prestaje i za koliko bi se mogla produžiti dodatnim dozama cjepiva.

Druga studija je pokazala da je cjepivo američkog Pfizera učinkovito gotovo 92 posto nakon šest mjeseci. Postotak za Modernu nije naveden, ali oba cjepiva su se pokazala vrlo učinkovitima protiv teških oblika bolesti.

Te vijesti dolaze u trenutku kada američke savezne države žele proširiti cijepljenje na opću populaciju. Predsjednik Joe Biden je u utorak za dva tjedna, na 19. travnja pomaknuo datum kada će cjepivo biti dostupno svim odraslim Amerikancima.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, do utorka je više od 108 milijuna ljudi, gotovo 33 posto stanovništva, primilo jednu, a više od 63 milijuna obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

federalna.ba/Hina

Moderna cjepivo
koronavirus Covid19 pandemija Izrael virus oboljeli vakcina vakcinacija cjepiva cjepivo cijepljenje
0 18.04.2021 12:56
Moderna Novavax kombinacija
0 14.04.2021 10:05
koronavirus Covid19 Kanton Sarajevo COVAX zdravstveni radnici imunizacija imunitet cjepivo cjepiva cijepljenje vakcina vakcinacija
0 10.04.2021 22:26
Athletico Paranaense cjepivo navijači
0 09.04.2021 12:53