videoprilog Sare Jušić (Dnevnik 2)

Vakcina nema veze s razvojnim poremećajima – morbili su vrlo opasni

Ljekari i nadležne institucije upozoravaju - Bosni i Hercegovini prijeti epidemija morbila. Kako su morbili vrlo zarazna bolest, širenje se može očekivati, a vakcinisanih MMR vakcinom je zabrinjavajuće malo.

Od skoro iskorijenjenih bolesti do epidemije. Razlog je pad stope vakcinisane djece. Struka upozorava i poziva na hitne mjere. A jedina mjera - vakcina. Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti zakonska je obaveza u Bosni i Hercegovini. No, o vakcinaciji odlučuju roditelji - unatoč zakonu koji predviđa kazne od 100 do 2.000 maraka. Podataka o izrečenim kaznama u BiH zbog nevakcinacije djece nema - kako stvari stoje, pojedinci će radije platiti kaznu nego vakcinisati dijete.

“Morbili su oboljenje koje može rezultirati smrću zbog svojih komplikacija - može dovesti do teških upala pluća, do respiratorne ugroženosti djeteta, koja može rezultirati smrću, a može dovesti i do kasnih komplikacija. Komplikacije kod vakcinisanih osoba se ne javljaju i klinička slika samog oboljenja je puno blaža”, objašnjava Azra Kudić-Keserović, specijalista pedijatrije.

Strah i neinformiranost ili neprovjerene informacije dobijene na internetu su samo neki od razloga zašto je stopa vakcinisanih MMR vakcinom zabrinjavajuće mala. Studije koje su provedene 1980. godine, prema kojima ova vakcina izaziva autizam, davno su dokazane pogrešnim, ali i 40 godina nakon - imaju svoju publiku. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije su nešto drugačiji - više od 1,6 miliona djece širom svijeta umire od bolesti koje su mogle biti spriječene upravo vakcinacijom.

„Što se tiče morbila, veoma je važno da procijepljenost bude jako visoka - preko 95%, da bismo mi imali kolektivni imunitet“, ističe Kudić-Keserović.

Unatoč niskoj stopi vakcinacije, stopa oboljele djece od autizma - visoka. Najveći problem učestalosti pojave djece s autizmom, tvrdi struka, predstavljaju ekrani.

„Ta se učestalost javila svugdje u svijetu - u Americi je 1:36, a kod nas 1:100. I kod nas počeo javljati sve veći broj djece sa sumnjom. Najveći problem nama predstavlja što su djeca izložena najviše telefonima, tabletima, ekranima...“, navodi Nermin Rizvić, specijalni edukator i rehabilitator u Centru za razvoj inkluzivnih praksi Cazin.

Struka jasno poručuje: Nema povezanosti nijedne vakcine s razvojnim poremećajima kod djece, a za imunizaciju – i najslabijih u društvu i odraslih - vakcinacija je od ključnog značaja.

federalna.ba

morbili vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje