Bryan Adams otkrio kako su tekstovi pjesama o Diani izazvali "nadrealno" prijateljstvo s princezom
(Izvor: Getty Images)

Bryan Adams otkrio kako su tekstovi pjesama o Diani izazvali "nadrealno" prijateljstvo s princezom

Bryan Adams je prvi put progovorio o tome kako je njegovo prijateljstvo sa princezom Dianom izazvala pjesma koju je napisao o njenom osuđenom braku.

Pjevač se prisjetio kako je svojevremeno princeza rekla da joj je tekst o njemu "koji gubi razum" na dan kada se udala za princa Charlesa "veoma smiješan". Govoreći za Sunday Times, Adams je dodao da ga je Diana pozvala na čaj kako bi ponovo čula pjesmu.

Pjesmu je „iz poštovanja“ povukao kada je ona poginula 1997., dodao je.

Prijateljstvo 64-godišnjeg Kanađanina s Dianom dovelo je do nekih spekulacija 1990-ih da su imali aferu, a tračevi su se proširili i 2003. godine kada je njegova bivša djevojka Cecilie Thomsen rekla novinarima da je njihova "veza bila burna, a Bryanova afera s Dianom još je otežala stvar."

Adams nikada nije odgovorio na glasine i o tome nije ni govorio ni u posljednjem intervjuu. Umjesto toga, rekao je da je par "imao puno stvarno, stvarno dobrih razgovora" dok je njihovo prijateljstvo cvjetalo. "U stvari, čudno je i nadrealno razmišljati o tome. Zaista, jako mi se dopadala Diana, bila je nevjerovatna žena i velika inspiracija", rekao je tokom intervjua.

"Upoznavanje s njom je zaista bila jedna od najvećih stvari koja mi se ikada dogodila." Rekao je da su se sreli u avionu, gdje joj je rekao da je upotrijebio njeno ime u jednoj pjesmi, a ona je odgovorila: "Da, znam, vrlo smiješno. U stvari, voljela bih to ponovo čuti."

Adams je poslao kopiju pjesme u Kensingtonsku palatu i ona ga je potom pozvala na čaj. "Kada sam prvi put otišao u KP (Kensingtonska palata) ona nije bila, kao 'Stvarno moram da razgovaram sa nekim', i ne ulazite u nečiji život želeći da znate sve u prvih 10 minuta", rekao je on. .

"Bilo je 'ajde da popijemo šolju čaja'. Ali kasnije što smo se više družili, više sam saznavao šta se zaista dešava."

Diana se udala za Čarlsa, sada kralja Charlesa III, 1981. godine i zajedno su dobili dva sina, prinčeve Williama i Harryja. Ali nakon braka koji je u posljednjim godinama bio u velikoj krizi, par se rastao 1992., prije nego što su se i službeno razveli 1996. godine.

Adams je napravio svoj veliki proboj na britanskim top listama 1985. sa pet top 40 hitova - Run To You, Somebody, Summer of 69, It's Only Love i Heaven. Pjesma Diana bila je B-side albuma Heaven, a tekst je brzo privukao pažnju medija.

"Onog dana kada se oženio tobom - umalo sam izgubio razum" i "Diana - šta radiš sa tipom kao što je on". Koristeći kraljevsku referencu, Adams pjeva da je Diana "kraljica svih njegovih snova".

Dianin izbor supruga u Adamsovoj pjesmi očigledno nije impresionirao kantautora dok je pisao tekst: "Možda ima mnogo para, ali znam da nije pravi za tebe" kao i: "Imaš jedan izbor - možeš pobjeći. Prepusti to meni. Ja ću donijeti ljestve - ako ti dovezeš svoju limuzinu." Ali

Adams je tokom intervjua za Sunday Times nazvao stihove "ladiškim humorom", dodajući da su zapravo inspirisani "onim tipom koji je provalio u kraljičinu spavaću sobu i sjedio na njenom krevetu pušeći".

Godine 1982., pokojna kraljica Elizabeta II probudila se jedne noći i zatekla slikara i dekoratera Michaela Fagana kako sjedi na njenom krevetu. Adams je imao svoj najveći britanski hit sa svojom power baladom (Everything I Do), I Do It For You, 1991. godine. Njegov najnoviji album, So Happy It Hurts, dostigao je treće mjesto na britanskim top listama prošle godine.

Ali on je takođe strastveni fotograf i jednom je snimio zvanični portret kraljice Elizabete, koji je potom postao kanadska poštanska marka od 49 centi. A 2014. godine, Dianin najmlađi sin, princ Harry prisustvovao je izložbi Adamsovih fotografija dok je bio kapetan britanske vojske, jer su prikazivale i fotografije povrijeđenih veterana iz ratova u Iraku i Afganistanu.

U intervjuu za Sunday Times, Adams je takođe govorio o pokušaju da pomogne pokojnoj britanskoj pjevačici Amy Winehouse tokom njene borbe sa ovisnošću 2007. Rekao je da se sprijateljio sa Amy nakon što ju je fotografisao i pozvao da provede Božić sa njegovom porodicom u njegovoj vili na ostrvu Mustique. Prisjetio se kako joj je pokušao poslužiti dijetu od soka od mrkve i cvekle, kao i vegansku hranu - čime nije bila impresionirana. Takođe je tada na letu prema tamo navodno progutala paketiće heroina u vrijednosti od 2.000 funti.

Na pitanje da li misli da je mogao spasiti, Adams je rekao da je "pokušao da joj pomogne, ali, da je to moralo doći iznutra".

"Zaista ne znam šta se desilo sa Amy i to je tako tužno jer je bila tako, tako talentovana i toliko sam se divio njenoj individualnosti. Ali da li sam nešto promijenio? Ne znam", dodao je.

Winehousova je 2011. pronađena mrtva u svom stanu u Camdenu u Londonu.

federalna.ba/BBC

Bryan Adams princeza Diana
princeza Diana aukcija haljina
0 18.12.2023 14:07
princeza Diana džemper aukcija
0 15.09.2023 07:43
crveni džemper aukcija princeza Diana
0 17.07.2023 14:08
princeza Diana rođendan
0 01.07.2021 14:06