Broj pčela značajno opada
Najveća važnost pčele je u oprašivanju i proizvodnji hrane.Čovjek u svojoj ishrani koristi više od stotinu biljaka, a više od sedamdeset oprašuje samo pčela, izjavio je povodom 20. maja Svjetskog dana pčela Goran Mirjanić, profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta i jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti. Nažalost, u posljednje vrijeme brojno stanje pčela značajno opada. Glavni uzroci odumiranja pčela su različite bolesti, prevelika upotreba pesticida kao i klimatske promjene.
„Moj stil pčelarenja – više znaš-više vrijediš“ naziv je regionalnog savjetovanja pčelara koje je ovog vikenda održano u općini Bosansko Grahovo. U saradnji s lokalnim pčelarskim društvom savjetovanje je organizovao Centar za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Bosansko Grahovo, a 30-godišnje iskustvo u pčelarstvu s prisutnima je podijelio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci dr. Goran Mirjanić.
( Dunja Jelovac )