Bastašić: Sarajevo se u regiji izdvaja po filmskom i književnom festivalu

Crveni kofer je nova knjiga bh. književnice Lane Bastašić. Riječ je o pripovjednoj formi dnevnika, gdje autorka, pišući o vlastitom životu u Cirihu, sažima priču o životu uopšte - motive prolaznosti vremena, gubitaka, strepnji, ljubavi. 

Bastašić ističe da joj je Bookstan dosta važan.

"To je mjesto gdje srećem drage ljude i kolege i kolegice i osjetim da ipak imamo neku mrežu, da smo povezani i da nešto značimo. S druge strane, važan je i za region. Važan je da pokaže da mi možemo u BiH da imamo jedan tako relevantan književni događaj na koji dolaze i svjetski pisci i spisateljice. Tu mislim da Sarajevo zaista nekako i odskače, i po filmskom i po književnom festivalu od ostatka regiona."

O Crvenom koferu kaže da je teško pisati po narudžbi.

"Za mene je to bio izazov. Izazovno je bilo baviti se nekom neficijskom formom, ali mislim da je važno u umjetničkom i bilo kojem drugom poslu da izlazimo iz zone komfora."

Književnica pojašnjava da kofer sam po sebi simbolizira dosta toga.

"I moja putovanja i teret koji svi nosimo i neku prazninu gdje je jedina konstanta kofer. Opet, crveni kofer je nešto što je ostalo meni od moje pokojne bake i onda je to naslijeđe žena koje su bile tu prije nas, ali i antifašističko naslijeđe i naslijeđe borbe protiv svih onih stvari sa kojima se, nažalost, još uvijek na ovim prostorima borimo."

Navodi da u romanu nije htjela da sebe predstavlja kao žrtvu bilo čega nego da pronađe vedrinu.

federalna.ba

Lana Bastašić Crveni kofer Bookstan
Bookstan
0 10.07.2022 22:11
Bookstan
0 06.07.2022 22:58
Reza Amirkhani Bookstan Njen ja
0 06.07.2022 21:32
Bookstan Lamija Milišić
0 05.07.2022 17:45
Namik Kabil Yesterday Bookstan
0 09.07.2021 21:24