Apple suočen sa mogućom kaznom od 500 miliona eura zbog pristupa muzičkom streamingu
(Izvor: Patrick Semansky/AP)

Apple suočen sa mogućom kaznom od 500 miliona eura zbog pristupa muzičkom streamingu

Apple se navodno suočava s kaznom EU od čak 500 miliona eura zbog ograničenja pristupa servisima za streamovanje muzike, što bi bio značajan udarac za američku tehnološku kompaniju.

Evropska komisija istražuje da li je američka kompanija blokirala muzičke streamere i obavještenja korisnicima o jeftinijim načinima pretplate izvan prodavnice aplikacija u kojoj uzima značajan pad prihoda, navodi Financial Times.

Kazna od 500 miliona eura predstavljala bi značajnu presudu protiv Applea nakon godina pritužbi kompanija čije se usluge isporučuju putem iPhone aplikacija.

Švedska streaming kompanija Spotify podnijela je žalbu EU 2019. godine, tvrdeći da Apple ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija naplaćujući 30% naknade za sve kupovine. Apple je također spriječio Spotify i druge kompanije da informiraju kupce na svojim telefonima da mogu izbjeći proviziju – i dobiti bolju ponudu – samo ako se prijave na web stranicu Spotifyja.

Apple kaže da je njegova naknada opravdana jer troši velike količine na obezbjeđivanje sigurne trgovine aplikacija i pruža Spotify pristup stotinama miliona kupaca. Međutim, Spotify tvrdi da Appleov vlastiti servis za streaming muzike, Apple Music, nema te iste dodatne troškove, što mu daje prednost i čini naknade nekonkurentnim.

Očekuje se da će Evropska komisija presuditi da su akcije Apple-a nezakonite i da su u suprotnosti sa pravilima bloka koja provode konkurenciju na jedinstvenom tržištu, navodi FT koji se poziva na pet osoba bliskih istrazi. Komisija bi također navodno mogla zabraniti praksu blokiranja muzičkih usluga za oglašavanje jeftinijih pretplata izvan platforme.

Apple se nikada nije suočio s novčanom kaznom za konkurenciju od Evropske komisije, iako je dobio kaznu od 1,1 milijardu eura od Francuske 2020. godine zbog nekonkurentnih sporazuma sa dva veletrgovca.

Međutim, ona i druge velike tehnološke kompanije su pod sve većom kontrolom zbog zabrinutosti za konkurenciju. Google se žali na kazne veće od 8 milijardi eura koje je nametnula EU u tri odvojene istrage o konkurenciji. Apple je odbio tužbu Fortnite programera Epic Gamesa koji je tvrdio da je trgovina aplikacijama ilegalni monopol, ali je Epic u decembru dobio slične slučajeve protiv Googlea, koji upravlja softverom za Android mobilne telefone.

Apple je prošlog mjeseca rekao da će korisnicima iz EU omogućiti preuzimanje aplikacija bez da se pristupa u njihovu shop aplikacija, što je odgovor na Zakon o digitalnim tržištima bloka. Zakon, čiji su detalji otkriveni prošle godine, uvodi nove obaveze za "gatekeepere" uključujući Google i Amazon koji imaju posebno moćne pozicije u kontroli izbora softvera za mobilne telefone.

Evropska komisija je odbila da komentariše ove navode.

federalna.ba/The Guardian

Apple kazna EU