Ambasada SAD-a: Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

Ambasada SAD-a: Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nazvala je licemjernim to što lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera, dok u istom dahu i sami prijete institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Najbolje bi bilo da stranke to vrijeme iskoriste za to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje huškačkih optužbi“, poručili su iz ambasade SAD-a.

U objavi na Twitter nalogu američka ambasada poručila je da je pozicija SAD-a o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine poznata i da ostaje nepromjenjiva.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi Bosni i Hercegovini, uključujući stvaranje trećeg entiteta i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima“, navodi se u objavi.

federalna.ba

Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD Izborni zakon Christian Schmidt
Christian Schmidt ljetna škola diplomatije
0 26.09.2022 13:54
Andrej Plenković Christian Schmidt Bonske ovlasti OHR
0 24.09.2022 12:26
Ambasada SAD Michael Murphy Milorad Dodik
0 15.09.2022 12:46